Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Iulia Moroșanu, între feminitate și spiritualitate

Despre arta de a trăi frumos: yoga, pilates, valori, femei inspiraționale, fericire.

Iulia Moroșanu, între feminitate și spiritualitate

Alături de Irina Moroșanu, fondatoarea brandului Les Vacances d'Irina și o muză pe care o ador infinit, am realizat unul dintre cele mai citite și iubite articole de pe blog.

Asemenea Irinei, Iulia Moroșanu, sora ei geamănă și intervievata mea de astăzi, reprezintă, în accepțiunea mea, frumusețea pură, firească, nestudiată, care emană și o anume eleganță în gesturi, o feminitate la care eu încă aspir.

Acestea fiind scrise, mi-am dorit tare și o discuție cu Iulia despre yoga, pilates, valori, femei inspiraționale - despre arta de a trăi frumos pe care ea o îmbrățișează așa cum puține femei mai reușesc în agitația zilelor noastre.

Foto: Felicia Simion

Eu am “descoperit” yoga și beneficiile ei într-o perioadă extrem de grea, când burnout-ul a dat cu mine atât de tare de pământ că ajunsesem aproape o legumă. Cum a început love affair-ul tău cu yoga, Iulia?

Adevărul este că am descoperit yoga după ce am devenit mamă.

Corpul și mintea mea se luptau cu diverse modificări și cu un dezechilibru hormonal destul de agresiv, așa că m-am dus spre yoga.

Și bine am făcut!

Până să devin yoga teacher, m-am lăsat ajutată de yoga în toate formele ei. Am experimentat personal schimbări aduse de meditație în viața mea, și acum când predau mă folosesc de tot ce am trăit eu, astfel încât să pot oferi mai departe o experiență cât mai autentică.

Ce valori și credințe a schimbat practica de yoga în viața ta?

Yoga a schimbat mult la mine, dar de menționat ar fi că m-a ajutat să am mai multă răbdare, să scap de anxietate și atacuri de panică, m-a ajutat să aduc echilibru în toate segmentele vieții mele și cred că mi-a salvat și relația.

Ce tipuri de yoga predai și unde îți ții clasele?

Predau Hatha yoga si Yin yoga. Clasele private le țin la studioul meu, pe care îl numesc cuib - Om, iar pentru clase mari colaborez cu locații mai spațioase.

Ai început să organizezi și yoga retreats. Povestește-mi, te rog, despre această parte a activității tale.

Așa este. A fost pentru mine un teritoriu nou, dar liniștit.

Nu am avut frici să organizez un retreat imediat după ce mi-am deschis studioul. Am mers cu inima deschisă spre oameni și am creat într-un timp scurt o comunitate foarte faină. Partea de organizare a fost ceva mai intensă, însă am reușit.

Tu ești și profesoară de pilates, nu doar de yoga. Care sunt beneficiile acestei activități?

Pilatesul este o formă de mișcare a corpului, însă are multe beneficii pentru minte.

Pilatesul clasic implică o serie de exerciții benefice pentru postură, pentru sănătatea coloanei vertebrale, a șoldurilor și a întregului corp. E un dans pentru toată lumea, indiferent de vârstă și probleme.

Dincolo de partea estetică evidentă, de ce crezi, din proprie experiență, că este important să facem mișcare noi, femeile?

Motivele sunt numeroase, și adevărul e că cel estetic ar trebui să fie undeva la final pentru că el vine oricum by default.

E important să ne îngrijim și să ne mențimen corpul sănătos și armonios, însă dincolo de ce ceea ce se vede, dincolo de ceea ce e validat drept frumos, slab, înalt sau supraponderal, e o întreagă lume pe care deseori o pierdem din vedere.

Ar trebui să facem mișcare pentru că doar astfel aducem echilibru în viața noastră, pentru că așa construim o casă sănătoasă în care să locuim în pace și sănătoși, să construim cumva această lume frumoasă din interior.

Foarte multe dintre kilogramele în plus sunt ținute în țesuturi din corp de toate traumele și experiențele vieții noastre. Și până nu facem curat și liniște, n-o să avem rezultate vizibile la exterior.

Ești mama unei fetițe minunate. Ce valori îi transmiți Ninei?

Mulțumesc. Nina este, într-adevăr, Copilul din plante și praf de stele, cum îi mai spun eu.

Cred că fără să trebuiască să îi vorbesc foarte mult despre valori, ea le preia din tot ceea ce fac eu. Sunt uneori surprinsă cât de frumos integrează valorile în viața ei, de la o vârstă așa fragedă.

Nu aș fi crezut că este posibil ca un copil de 6 ani să aibă deja valori, însă atunci când tu ca adult ai principii și valori clare, acestea se transmit într-un mod organic mai departe.

Ce femei te inspiră?

Mă inspiră foarte multe tipuri de femei.

Nu am o definiție a femeii care mă inspiră, însă cred că cel mai mult îmi plac femeile autentice, naturale, femeile vulnerabile cărora nu le este rușine să eșueze, să încerce, să piardă sau să își ia pauze.

Nu mă inspiră neapărat femeile de succes, independente și hard-working, ci mai degrabă femeile firave care vizualizează succesul în ceva mai mult decât bani, poșete sau mașini.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Ce întrebare frumoasă!

Pentru mine, fericirea înseamnă să mușc dintr-un măr acru, necopt, într-o zi de vară târzie.

Fericirea e să alerg în pasul săltărețului, de fericire că e soare afară.

Cea mai mare fericire mi-o aduc lucrurile mici.

E atât de bizar că după atâția ani de viață, de experiențe, atunci când trag linie, îmi amintesc de bucuriile mici ale vieții de copil, de mirosul de fân și de turta coaptă pe plită, de lumina de dimineață din sufrageria apartamentului nostru, de sandalele albastre cu inimioară roșie pe care le-am primit cadou de la tata.

Mă bucură în continuare astfel de lucruri care se petrec organic, în natură, fără să fie nevoie să le rezerv din timp. Sunt la îndemână.