Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Asociația Niciodată Singur, un panaceu pentru sufletele vârstnicilor

1 din 4 vârstnici români din zonele urbane simte un grad ridicat de singurătate. Asociația Niciodată Singur le oferă bunicilor înscriși în program o bătrânețe demnă, frumoasă, în care ei se simt utili și apreciați.

Asociația Niciodată Singur, un panaceu pentru sufletele vârstnicilor

Sunt tot mai puțini oameni care fac lucruri din pasiune și având convingerea că pot schimba lumea în bine, dar pe bune, nu doar la nivel declarativ. Dar atât timp cât există totuși astfel de persoane, ei bine, eu chiar cred că omenirea mai are o șansă. Cu acest gând în minte m-am dus la întâlnirea cu Cătălin Dinu, Director Executiv al Asociației Niciodată Singur.

Inițial, stabilisem să ne vedem la o cafea, în oraș, dar apoi Cătălin mi-a zis: hai la sediul nostru, să vezi cu ochii tăi ce facem aici. Ceea ce am și făcut. Dacă nu ești la prima vizită pe blog, știi deja că apreciez extrem de tare anumite detalii, cum ar fi frumusețea unei case, entuziasmul și seriozitatea oamenilor. De ambele m-am bucurat când am ajuns, într-o dimineață de vineri, la sediul Asociației de pe Intrarea Mântuleasa nr. 4.

Despre frumusețea unei case...

Am intrat într-o clădire veche, superbă, unde am fost întâmpinată de oameni cu o energie contagioasă și cu zâmbetele firești, nestudiate, pe buze. Într-una dintre încăperile casei, un grup de bătrâni o ascultau cu interes și curiozitate pe jurnalista Andreea Archip care le povestea despre fenomenul fake news. Unul dintre ei are 90 de ani și vine zilnic la Asociație.

Și ajung la motivul pentru care am ținut să menționez că sediul Asociației se află într-o casă frumoasă. De ce contează acest aspect? Ei bine, pentru că în incinta sediului Asociației funcționează și Centrul de Socializare al Seniorilor. Asta înseamnă că, de luni până vineri, între orele 10:00 – 16:00, persoanele din București, cu vârsta de 65 de ani+, care se confruntă cu singurătatea și care se pot deplasa singure, sunt așteptate să socializeze și să participe, gratuit, la diverse activități.

Or, aceste evenimente nu se puteau desfășura decât într-un loc armonios din punct de vedere estetic, care să îi bucure pe seniori, în care să se simtă confortabil, bine-veniți.

Fiecare zi este dedicată unei noi activități, iar programul poate fi văzut în avans, pentru luna în curs, pe site-ul niciodatasingur.ro. Vârstnicii care doresc să participe, trebuie să intre pe site-ul niciodatasingur.ro și să completeze un formular.

Cum te poți implica? Poți face donații individuale, recurente sau punctuale către asociație: online pe www.niciodatasingur.ro, prin transfer bancar, prin SMS, dacă trimiți textul "ÎMPREUNĂ" la 8845 (2 euro/lună)

Despre entuziasm...

Centrul de Socializare al Seniorilor nu este nici pe departe singura bucurie pe care Asociația Niciodată Singur o oferă vârstnicilor din București, dar și din alte orașe ale țării unde au active echipe de voluntari: Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Ploiești, Brăila, Târgoviște, Constanța.

În timpul întâlnirii noastre, Cătălin mi-a povestit despre alte campanii și proiecte pe care le desfășoară în beneficiul bătrânilor. Ce mi s-a părut special la această discuție este chiar entuziasmul despre care menționam mai devreme. Efectiv îl puteam "citi" pe fața lui Cătălin care îmi spunea despre vârstnicii de care se ocupă Asociația ca și cum mi-ar vorbi despre bunicii lui, cu atâta dragoste, cu enorm de multă implicare, cu zvâcul acela pe care este obligatoriu să îl ai dacă chiar vrei să faci o schimbare în bine. Când și când mă trezeam cu piele de găină pe brațe și cu emoții cât carul.

Dar să revin. Iată câteva dintre bucuriile pe care Asociația Niciodată Singur le pregătește, alături de voluntari, în fiecare an pentru bătrânii singuri.

  • Vacanțele de vară pe care Asociația le organizează - sigur ai auzit de povestea devenită virală cu bunica aceea care a văzut marea pentru prima dată într-o excursie cu Asociația Niciodată Singur, pe când avea 81 de ani.
  • Campania "Fularul de la bunica" - fularele sunt lucrate manual, din lână naturală, chiar de către vârstnicii înscriși în program, ceea ce mi se pare absolut minunat tocmai pentru că le hrănește sentimente după care tânjim cu toții indiferent de vârstă, dar care pentru bătrâni sunt cu atât mai indispensabile: se simt utili și apreciați. Fularele handmade pot fi achiziționate online, în schimbul unei donații minime de 100 lei. Desigur, banii strânși sunt investiți în programele dedicate vârstnicilor.
  • Sărbători împreună - singurătatea este chiar mai dureroasă în preajma sărbătorilor, drept care voluntarii Asociației îi ajută pe vârstnici la cumpărături, să își decoreze casa și petrec timp de calitate cu ei. Am aflat de la Cătălin că pe 1 Octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Încă un prilej bun să petrecem mai multe clipe alături de bunicii noștri naturali sau de cei pe care îi "adoptăm" în calitate de voluntari.
  • Sprijin în pandemie - ei bine, dacă toate celelalte proiecte și campanii mi s-au părut minunate, aceasta mi-a rămas lipită de suflet. Experiența pandemiei a fost una traumatizantă pentru noi toți, dar e greu de înțeles cum au simțit-o bătrânii singuri, fără niciun ajutor, fără nicio vorbă de încurajare, fără nicio brumă de speranță că totul va fi bine. Voluntarii Asociației Niciodată Singur au făcut cumpărăturile necesare (medicamente și alimente) pentru vârstnicii înscriși în program și au ținut legătura cu ei la telefon, pentru a le mai alina sentimentul de singurătate.

Despre seriozitatea oamenilor și voluntariat...

Entuziasmul lui Cătălin era înlocuit pe alocuri cu un grad ridicat de seriozitate de fiecare dată când aducea vorba despre voluntari. Ceea ce, din nou, mi s-a părut nu doar firesc, ci și demn de admirat. Procesul prin care sunt selectați voluntarii Asociației este unul extrem de riguros și de bine pus la punct. Nu este ceva care să te sperie, ci pur și simplu Asociația își ia foarte în serios responsabilitatea pe care o are față de bunici.

Sute de voluntari, organizați în echipe, fiecare cu propriul coordonator, vizitează săptămânal vârstnicii înscriși în program (poți semnala și tu un caz aici, adică un bunic / o bunică pe care nu îl / o vizitează niciodată nimeni). Și nu doar că îi vizitează, ci se creează adevărate relații de "nepoți-bunici" care bucură deopotrivă ambele generații.

L-am întrebat pe Cătălin dacă sunt voluntari care renunță la program după o lună-două, și m-a bucurat teribil de tare răspunsul lui: nu, aproape toți rămân o perioadă lungă de timp, atât de puternică și de reală devine relația dintre voluntar și vârstnic.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este prima organizație din Europa de Est care se alătură The Global Initiative on Loneliness and Connection. GLIC este o rețea de organizații din mai multe țări care lucrează pe problematica singurătății.

Nu pot încheia acest articol fără să menționez studiul pe care Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor l-a derulat în decembrie 2021. Rezultatul este unul trist: 1 din 4 vârstnici români din zonele urbane simte un grad ridicat de singurătate. E o povară greu de dus pentru oricine, indiferent de vârstă, statut social, situație financiară, dar devine un sentiment cu atât mai necruțător când ești bătrân.

Mai multe detalii despre cum poți fi alături de Asociația Niciodată Singur, pe site-ul niciodatasingur.ro, pagina de Facebook , contul de Instagram, Linkedin.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡