Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Irina Moreno, 3WLABEL: despre sustenabilitate ca lux revendicat

Primul brand fashion made in RO care utilizează stocul nefolosit al fabricilor de haine pentru a produce îmbrăcăminte.

Irina Moreno, 3WLABEL: despre sustenabilitate ca lux revendicat

Ador să descopăr oameni, să le aflu povestea, să mă las inspirată de valorile pe care îmbrățișează profund și asumat.

Și decid apoi să nu țin doar pentru mine, ci să pay it forward către cine și-a propus să trăiască frumos, autentic, cu respect pentru sine, pentru ceilalți și pentru planetă.

Acestea sunt momentele în care realizez că activitatea mea trece granițele unui simplu blog, ale unui oarecare cont de Instagram.

Fiecare articol sau interviu publicat de mine are la bază dorința onestă de a te inspira, de a te bucura, de a-ți oferi răgazul necesar pentru a conștientiza că fiecare acțiune a ta are un impact puternic asupra a tot ceea ce este în jurul nostru.

Nu mă voi erija în vreo Maica Tereza a sustenabilității, însă recunosc că, mai ales de când am devenit mamă, sunt tot mai atentă cu fiecare pas pe care îl fac, cu fiecare amprentă pe care o las în urma mea.

Îmi cumpăr haine rar și doar atunci când respectivul item îmi creează o bucurie reală. Pentru mine, ceea ce port este o extensie a ceea ce sunt, vreau să devin și îmi doresc să las moștenire, nu doar niște obiecte care-mi acoperă corpul.

Iar după 30 de ani, am descoperit câte branduri locale sustenabile, splendide, cu cele mai frumoase și de calitate materiale, cu croiuri simple, impecabile există.

Hainele pe care nu le mai port le dau mai departe și îmbrac, la rândul meu, haine primite de la prietene sau femeile din familia mea.

Rita este îmbrăcată, într-o proporție covârșitoare, cu haine primite de la copiii prietenilor noștri, pe care le dăruim apoi unei noi generații să le poarte mai departe. Vorbim despre 3 generații, cel puțin, care îmbracă aceleași bluze, rochii, pantaloni. Procedăm la fel și cu jucăriile sau cărțile Ritei.

La cumpărături, de ani de zile, merg fie cu sacoșele mele din material textil, fie cu coșul de răchită adus din Franța. Încerc pe cât posibil să arunc gunoiul selectiv și am diminuat aproape de 0 risipa de alimente și mâncare.

Sunt acțiuni mici, simple, de bun simț, zic eu, care au devenit o parte esențială în viața noastră de familie.

Am făcut această introducere, deloc scurtă :D, pentru că îmi doresc să înțelegi de ce acest interviu are o însemnătate aparte pentru mine, de ce Irina Moreno, owner-ul brandului 3WLABEL, este musai de inclus la Categoria Inspiring People.

ps: intervievata mea de astăzi a absolvit Masterul de Artă Contemporană la Sotheby’s Institute of Art din Londra. În prezent, urmează un doctorat despre sustenabilitatea în textile, tot în UK, dar la Leicester. Just saying. :)

Splendida Ana Maria Bucura, în ținută 3WLABEL, fotografiată de Felicia Simion, la 1988 Cultivating Spaces.

Cum a prins aripi brandul 3wlabel și care este semnificația din spatele numelui?

3WLABEL s-a născut în urma unor conversații purtate cu Zuzana Mandic, în perioada de izolare din 2020. Provenim amândouă din țări unde sustenabilitatea nu este doar un termen folosit în campaniile de marketing, ci un modus vivendi, așa că ne-am pus întrebarea: de ce în România conversația despre modă continuă să fie centrată pe trends și must-haves, iar grija față de mediu nu are loc în discurs?

În România, există peste 4,000 de fabrici care produc articole de îmbrăcăminte, ceea ce ne-a determinat să căutăm răspunsul la o altă întrebare: ce se întâmplă cu deșeurile (nu doar deșeurile care sunt create de consumatori, ci și deșeurile pe care fabricile le produc zilnic)?

Am luat legătura cu peste 100 de fabrici și am aflat că fiecare produce între 300-1,000 kg de deșeuri pe lună. În acel moment, am decis să pornim acest brand.

3WLABEL folosește ca materie primă resturile de material – capetele de baloți – rămase nefolosite în urma producției din fabricile de confecții din România.

Numele 3WLABEL reflectă rațiunea din spatele promisiunii mărcii. Transformă cele trei R - Reutilizare, Reproiectare și Returnare - în 3 W: Waste to Resource, Wearables și Women Empowerment.

De asemenea, logo-ul nostru reflectă această filosofie: utilizarea aceluiași profil în reprezentarea cifrei 3 și a literei W, cu trimitere către sustenabilitate. 3WLABEL transformă deșeurile de tip pre-consum în obiecte dorite și apreciate.

Acesta este “Luxul revendicat”.

Timeless, Minimal, Feminine sunt principalele atribute ale brandului. Te rog să îmi povestești puțin despre fiecare.

Nu aș putea separa cele trei atribute. Moda atemporală se bazează pe minimalism, pe clasic. Un obiect vestimentar atemporal transcende tendințele sezoniere și devine piesa de rezistență a garderobei oricărei femei.

În cazul hainelor 3WLABEL, nota de feminitate este discretă și este dată de fiecare dintre purtătoare. Din dorința de a stimula imaginația femeilor, am pus bazele unui brand cu un design simplu care să motiveze femeile să creeze mai departe pornind de la piesele de bază.

Colecția curentă reprezintă o serie de piese de rezistență:

  • un pantalon versatil - de purtat iarna, cu cizme înalte, și primăvara sau toamna cu pantofi decupați la spate sau cu balerini;
  • o vestă indispensabilă - de purtat cu un pantalon negru, cu jeans sau cu o rochie peste genunchi;
  • o bluză casual - ideală pentru ținuta office sau de purtat în avion către destinația favorită;
  • o rochie - care, în funcție de accesorii, poate fi de zi sau de seară, de plimbare în parc sau de teatru;
  • și o jachetă - în egală măsură comodă și chic, elegantă și sport.

3wlabel reprezintă nu doar chintesența bunului gust și a unui estetic fără cusur, ci și un real manifest pentru responsabilitate și cumpătare. În această notă, mi-a plăcut enorm unul dintre mesajele postate pe contul de Instagram: “Think of yourself as a curator rather than a consumer”.

Expresia "Think of yourself as a curator rather than a consumer" îi aparține lui Christine Koh, scriitoare, designer și blogger din SUA.

Christine Koh ne îndeamnă să renunțăm la acumularea excesivă de obiecte în favoarea unei vieți mai simple, o viață în care să devenim curatorii obiectelor pe care le posedăm.

Cu puțină creativitate și un singur obiect nou – atemporal, minimal și feminin – am putea construi outfits pornind de la ce avem deja în garderobă. Pe lângă faptul că am contribui mai puțin la distrugerea resurselor finite ale planetei, am avea și un sentiment de împlinire pentru că noi am fi creatorii acelui outfit.

Te rog să îmi vorbești despre componenta ce ține de slow & ethical fashion a brandului 3wlabel.

3WLABEL s-a născut din dorința de a reduce risipa deșeurilor textile de tip pre-consum. Produsele 3WLABEL sunt făcute din resturile de material rămas nefolosit (capete de baloți) din fabricile de confecții din România.

Când se vorbește despre sustenabilitate în moda din România, atenția se îndreaptă către reducerea risipei deșeurilor de tip post-consum (haine purtate). Pe lângă magazinele cu haine second-hand, au apărut recent mai multe platforme online de vânzare și închiriere de produse vestimentare. Prin urmare, discuția este centrată pe păstrarea în uz a hainelor purtate sau pe reciclare. Nu se discută despre produsele vestimentare upcycled.

De asemenea, spre deosebire de brandurile existente, 3WLABEL nu lucrează cu stocuri: produsele se realizează doar la cererea clienților, astfel încât business-ul în sine să nu fie producător de deșeuri. Fiecare articol de îmbrăcăminte 3WLABEL este realizat la comandă și numerotat individual în serii foarte limitate.

3WLABEL
3WLABEL is a sustainable fashion brand created for women who care about the planet’s finite resources.

Trasabilitatea este o altă componentă importantă. Toate informațiile legate de materiale, inclusiv țesătoriile unde au fost produse aceste materiale, sunt publicate pe site.

Nu în ultimul rând, croitoresele care produc hainele 3WLABEL sunt plătite echitabil și respectate.

Din ce materiale sunt confecționate creațiile tale și de ce le-ai ales pe acestea în detrimentul altora?

3WLABEL este primul brand de fashion din România care utilizează stocul nefolosit al fabricilor de haine din țară pentru a produce articole de îmbrăcăminte.

În afara țării, există deja câteva demersuri în acest sens. Ele atrag interesul publicului tocmai prin ceea ce oferă: haine noi din materiale de calitate care, altminteri, ar ajunge la groapa de gunoi și ar deveni încă un mod de a polua planeta.

Introducerea sustenabilității în momentul de dinainte de a ajunge la consumator poate aduce o conștientizare mai bună a prețului pe care noi, ca societate, îl plătim pentru supraproducție și supraconsum.

Discutăm de resurse aproape infinite. La nivel global, în fiecare an sunt produse 92 de milioane de tone de deșeuri textile (134 de milioane până în 2030). Echivalentul unui camion încărcat cu haine ajunge la groapa de gunoi sau este ars în fiecare secundă.

Producția globală de îmbrăcăminte s-a dublat din anul 2000 încoace. Prin urmare, fabricile și-au mărit capacitatea de producție. Odată cu creșterea producției a crescut și volumul de deșeuri textile.

În România, există peste 4,000 de fabrici de confecții. Acest lucru se traduce printr-o sursă nesecată de materie primă.

Fiecare colecție semnată 3WLABEL este gândită pornind de la ce materiale rămân disponibile în fabricile de confecții. În prezent, 3WLABEL colaborează cu filiala locală a unei companii germane.

O colecție capsulă care să aibă o anumită coerență nu este ușor de realizat când folosești resturi de material de diverse culori, cantități, grosimi de material, compoziții.

Clientul vede o colecție capsulă bine gândită. Totuși, ca să se ajungă la produsul final sunt necesare multe iterații pe hârtie. Iar produsul final nu este un stoc de haine în diverse mărimi, ci câteva produse pe care consumatorul le descoperă online.

În dreptul fiecărui produs este trecută compoziția materialului și țesătoria de unde provine.

Am observat că numele pieselor vestimentare au fost inspirate de femei care fac parte din universul 3WLABEL. Vorbim despre un tribut adus acestora?

Fiecare colecție are un designer invitat, iar piesele sunt denumite după femeile care au contribuit la realizarea lor. Discutăm într-adevăr de un tribut adus acestora, un mic semn de mulțumire pentru contribuția lor la realizarea acestui brand.

Muzele colecției actuale sunt actrița Lia Bugnar și modelul Ana Maria Bucura. Ce valori comune au stat la baza acestor colaborări?

Pentru prima campanie, am colaborat cu Lia Bugnar. Am văzut în Lia femeia care nu își reîmprospătează garderoba în fiecare sezon. Ea caută acea piesă de tip statement pe care să o poată combina cu articolele pe care le are acasă și care să aducă un element wow ținutei. Lia este un consumator educat care caută alternativa la fast fashion. Prin urmare, este un brand ambassador ideal.

Pentru a doua campanie, am colaborat cu Ana Maria Bucura. Cum informațiile sunt din ce în ce mai mult diseminate prin intermediul rețelelor de socializare, am decis să o contactez pe Ana Maria.

Realitatea este că românii vizualizează conturi pe Instagram, nu etichete de produs. Influencerii sunt cei a căror voce este ascultată, iar Ana Maria promovează branduri sustenabile.

Practic, împărtășim aceleași valori. De altfel, Ana Maria îndrăgește hainele 3WLABEL atât de mult încât le poartă tot timpul. Pantalonii 3WLABEL sunt favoriții ei.

Cum este femeia care își răsfață corpul - și sufletul - cu haine semnate 3WLABEL?

3WLABEL se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 30-55 de ani care caută obiecte durabile și de calitate, definite de o estetică feminină atemporală și minimalistă.

Aceste femei:

  • preferă să încurajeze brandurile locale (includem aici și producătorii locali de produse alimentare);
  • aleg să refolosească prosoapele de la hotel în loc să opteze pentru înlocuirea lor zilnică (pentru a reduce risipa de apă);
  • optează pentru meniuri de tip zero food waste când servesc cina la un restaurant;
  • folosesc propria sacoșă reutilizabilă când merg la supermarket (nu pungile de plastic disponibile la casă);
  • preferă să se deplaseze cu bicicleta sau pe jos, nu cu mașina personală (pe cat posibil);
  • cine poartă haine semnate 3WLABEL înțelege că resursele planetei sunt finite și dorește ca prin acțiunile sale să lupte împotriva risipei.

Majoritatea oamenilor, atât femei cât și bărbați, nu știu că industria modei este a doua cea mai poluatoare industrie din lume. Articole ca acesta ajută la formarea unei opinii despre ce implică asumarea în domeniul consumului de obiecte vestimentare.

Pe contul de Instagram, alături de postările cu piesele 3WLABEL și cele cu mesaje inspiraționale, există și seria de postări intitulată The Art Series. Care este rolul ei, Irina?

The Art Series a început cu o analogie între simplitatea liniilor ce caracterizează designul 3WLABEL și reprezentările stilizate ale unor sculpturi cicladice. A continuat cu "Muza adormită" a lui Constatin Brâncuși (el însuși inspirat de arta cicladică) și cu una dintre lucrările lui Dan Perjovschi, artist contemporan cunoscut pentru desenele sale cu mesaj politic și social.

Mi s-a părut important să promovez arta românească mai ales pe o platformă precum Instagram, unde urmăritorii sunt din toată lumea. În egală măsură, mi s-a părut esențial să introduc nume mai puțin cunoscute publicului local.

Am ales să postez două lucrări semnate de artistul american John Baldessari, un cap de femeie realizat de Amedeo Modigliani (la rândul său inspirat de arta cicladica și de Brâncuși) și, nu în ultimul rând, un vas aparținând unei alte culturi antice, cea a amerindienilor.

Cele mai multe dintre obiectele de artă incluse în postările mele se pot vedea la Metropolitan Museum of Art din New York.

Am absolvit Masterul de Artă Contemporană la Sotheby’s Institute of Art din Londra și, inevitabil, trec totul prin filtrul artei.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Cel mai popular curs din istoria Universității Yale este cursul de fericire predat de Laurie Santos. Știu de la fiica mea, care a absolvit universitatea Yale în 2021.

Am urmat și eu acest curs în pandemie (varianta online). Prima lecție este despre gratitudine.

Fericirea, spune Laurie Santos, se traduce prin a dărui.

Totuși, pentru mine, fericirea înseamnă să pot rupe o zi din calendar și să simt că opresc timpul. Mi se întâmplă cam o dată pe an să fur câte o zi.

2022 a fost un an de excepție. Am oprit timpul zile în șir. Am fost pe Camino de Santiago și am trăit una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Un soi de trăire intensă, fără griji, fără haine, fără planuri, doar un drum – lung și greu – de parcurs.

Un drum cu câmpii întinse, cu soare, cu pomi, cu fluturi, cu oameni, cu zâmbete. Parcă pluteam. Atunci, în acele zile, m-am simțit fericită. A urmat, la sfârșitul călătoriei, o senzație de bucurie greu de descris. Realizasem ceva. Îmi împlinisem un vis.

Irina, pe Camino de Santiago

Îmi dau seama că fericirea descrisă mai sus ține de hedonism. Ce propune profesoara de la Yale depășește granițele acestui cult al plăcerii. Laurie Santos ne învață să căutăm sensul vieții.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați.

Mă abonez ♡