Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Roxana Puia: nu e o rușine să ai obiecte ”preloved”

Comunidar este prezent în perioada 1 – 15 octombrie la Globalworth BOC

Roxana Puia: nu e o rușine să ai obiecte ”preloved”
Roxana Puia, Asociația ENVIRON

De la mama am învățat să dăruiesc. De mică. Am crescut cu această idee a datului mai departe către ceilalți (indiferent de situația lor financiară) - haine, obiecte, accesorii pe care nu le mai port, nu le mai folosesc.

Am și primit. Încă primesc.

În primii 3 ani de viață ai Ritei, noi nu am cumpărat aproape nimic de îmbrăcat pentru ea. A primit haine și altele necesare (toate deja folosite) de la nașii ei, de la prietene de-ale mele, de-ale mamei. Noi le-am dat apoi mai departe către copiii altor prieteni. Deci, sunt haine, jucării și alte obiecte purtate și folosite de trei generații la rând. Iar asta mi se pare absolut minunat.

Dincolo de considerentele ce țin de o responsabilitate socială, de atenția și respectul pentru mediul înconjurător, la mijloc este și emoția care leagă două generații - părinții care se cunosc de ani de zile, unii chiar din copilărie, copiii care cresc împreună și învață de mici că e tare bine să împarți, să dăruiești, să primești.

În 2017, înainte să mă mut în Franța, mi-am dat 90% din tot ceea ce aveam de îmbrăcat. Burnout-ul a fost cel care mi-a deschis apetitul pentru un declutter serios. O dată la două-trei luni, iau la rând toate hainele mele și ale Ritei din dulap (efectiv pe toate) și aleg ce păstrez și ce dau mai departe. NU am în dulap decât haine pe care le iubesc și pe care le port în mod constant.

În aceeași măsură, primesc haine pe care nu le mai poartă cumnata mea, de exemplu. Am primit, acum câțiva ani, câteva perechi superbe de sandale de la minunata Andreea Baniță, pe care le port și azi.

Și așa cum menționam în articolul Unde facem shopping responsabil?, am prins "gustul" hainelor pre-owned datorită Aidei și Irinei.

Am făcut această introducere pentru că vreau să înțelegi de ce acest interviu este atât de important pentru mine (și de ce îmi pare așa rău că nu am putut ajunge la evenimentul Comunidar!).

Stilul de viață circular despre care vorbește cu sens și substanță intervievata mea de astăzi, Roxana Puia, Asociația ENVIRON, este ceva ce îmi vine absolut firesc să pun în aplicare.

Te invit să citești un interviu fain despre cum putem să fim mai buni cu noi înșine, cu ceilalți, cu mediul înconjurător. Nu înainte de a trece mai jos, foarte pe scurt, câteva idei de-ale Roxanei care mi s-au lipit de suflet.

  • există șanse să ne facem bine și că nu trebuie să ne dăm bătuți niciodată.
  • a avea obiecte ”preloved” nu este o rușine, nu este doar o soluție pentru cei care nu dispun de resurse financiare.
  • să trecem de la nice to be la must be sustainable.
  • un spațiu care să faciliteze dăruitul și primitul între oameni care nu se cunosc
  • a sădit puternic în mine dorința de a face lucruri cu sens

ps: Comunidar este prezent în perioada 1 – 15 octombrie la Globalworth BOC. Te rog să mergi și să lași acolo un obiect (în stare perfectă) pe care nu îl mai iubești. Cu siguranță va fi altcineva care se va îndrăgosti de el. Fă rai din ce ai!

Roxana Puia, Asociația ENVIRON

Cine este în spatele Asociației ENVIRON și care este rolul acesteia în societatea noastră?

ENVIRON este o organizație care funcționează pe baza principiului european al responsabilității extinse a producătorilor în ceea ce privește gestionarea deșeurilor electrice. Ne-am înființat în 2007 la inițiativa a patru mari producători, iar în prezent, colaborăm cu peste 1000 de companii care pun pe piața din România echipamente electrice și electronice.

Activitatea noastră este concentrată în primul rând pe îndeplinirea obligațiilor membrilor și atingerea țintelor minime de colectare și reciclare, dar dincolo de misiunea de a ”curăța” România de deșeurile electrice aruncate la întâmplare sau uitate cu anii prin gospodării, partea cu adevărat durabilă în ceea ce facem o reprezintă dezvoltarea campaniilor de awareness care să încurajeze schimbarea obiceiurilor în ceea ce privește colectarea selectivă, modul în care ne raportăm la resurse în general și adoptarea unui stil de viață sustenabil.

Astăzi, mai mult ca oricând, cred că rolul nostru în societate este să scoatem discuțiile despre reciclare și economie circulară dintr-o zonă de nișă și să le transformăm în unele despre lifestyle, să trecem de la nice to be la must be sustainable.

Roxana, cum și de ce a prins viață proiectul Comunidar?

Ideea proiectului Comunidar îi aparține Alinei Vîlcu, arhitect și designer de interior, și s-a născut după o vizită la Muzeul Satului unde a descoperit merindarul, un loc în care oamenii lăsau mâncare pentru trecători. 

Alina s-a gândit ca prin Comunidar să aducă o veche tradiție rurală în mediul urban contemporan și să creeze un spațiu care să faciliteze dăruitul și primitul între oameni care nu se cunosc. Se prelungește astfel durata de viață a obiectelor care nu mai sunt folosite și se descurajează consumerismul exagerat. 

Am ales să facem împreună acest proiect pentru că am găsit în Comunidar expresia viziunii noastre asupra modului în care ar trebui să comunicăm, să promovăm grija față de planetă: cu creativitate, cu simț estetic și cu o poveste purtătoare de mesaj.

Noi ne-am ambiționat să facem din tot ceea ce înseamnă reciclare și sustenabilitate, topicuri de interes și pe înțelesul tuturor, nu doar pentru ecologiștii convinși sau pentru specialiști, iar Comunidar este o formă de a transmite acest mesaj.

Roxana Puia, Asociația ENVIRON, și Alina Vîlcu, arhitect și designer de interior

Ce înseamnă mai exact “un stil de viață circular” și de ce este esențial să înțelegem importanța acestui concept în detrimentul consumerismului?

Un stil de viață circular înseamnă să înveți să faci alegeri responsabile: de la ceea ce cumperi, la ceea ce folosești și până la ce și cum arunci, fie că vorbim despre haine, mâncare sau aparate electrice.

O abordare sustenabilă promovează o durată mai lungă de viață a lucrurilor pe care le deținem, o refolosire smart a acestora sau, așa cum spunem și în Comunidar, atunci când nu ni se mai potrivesc ori pur și simplu ,,s-au consumat” pentru noi, să le dăm voie să meargă mai departe, iar finalul ciclului de viață, evident, să le trimitem către reciclare.

Experimentul Comunidar își propune să arate că a avea obiecte ”preloved” nu este o rușine, nu este doar o soluție pentru cei care nu dispun de resurse financiare, ci poate fi de fapt o atitudine corectă prin care ne raportăm la resurse și mi se pare cu atât mai valoros atunci când vine din partea celor care au posibilități, deci alternative și totuși aleg varianta aceasta. 

Și în final, circularitatea presupune să dai mai departe, atât lucruri, cât și informații, să îi educi la rândul tău pe cei care te înconjoară. 

Nu am reușit să ajung la evenimentul de lansare al Comunidar, dar mi s-a părut minunată această idee de a oferi obiectelor / hainelor o nouă viață. Cum a primit comunitatea inițiativa și care au fost reacțiile / feedback-urile care te-au impresionat în mod deosebit?

Mai mult decât un alt proiect de conștientizare, Comunidar este în primul rând un experiment care ne-a luat prin surprindere și pe noi. Mărturisesc faptul că am pornit la drum un pic de emoții privind partea funcțională pentru că avem în spate experiența multor proiecte în care creativitatea oamenilor ne-a surprins, și nu la modul plăcut. De această dată, a fost uluitoare și copleșitoare reacția tuturor celor care au aflat sau chiar au trecut pe la Comunidar. 

Comunidar a reușit să transmită o stare, oamenii au plecat de la eveniment încărcați pozitiv, cu un sentiment de eliberare pe care îl ai atunci când faci o faptă bună. Într-o lume mereu pe grabă și mai degrabă self-centered, am simțit că s-a creat sentimentul de comunitate.

Ne-a plăcut mult să observăm legăturile invizibile care s-au creat între oameni atunci când au luat acasă un obiect și au descoperit ulterior cine îl lăsase. Și invers - emoția celor care au dăruit când au aflat că obiectele lor și-a găsit omul.

Obișnuim să dăruim sau primim daruri de la oamenii apropiați nouă, în anumite contexte și la ocazii speciale, uneori și cu o serie așteptări la pachet. 

Ne-a surprins atât calitatea, cât și diversitatea lucrurilor dăruite (de exemplu o pereche de poante semnate de balerina Marina Minoiu până la un dulap nou-nouț), dar și  succesul reflectat în social media pentru că a crescut considerabil comunitatea care ne urmărește pe pagina de Instagram environ.romania și asta ne face să credem că am reușit să stârnim interesul pe subiect. 

Comunidar a fost prezent fizic până la final de septembrie la @mezaninmarket. Unde îl putem găsi în prezent și ce obiecte pot lăsa cei care doresc să fie parte din această inițiativă superbă?

După cele 10 zile petrecute la Mezanin, Comunidar este prezent în perioada 1 – 15 octombrie la Globalworth BOC (Strada George Constantinescu), și suntem în discuții cu mai mulți parteneri pentru următoare mutare.

Comunidar găzduiește obiecte din 4 categorii (echipamente electrice și electronice, decorațiuni, cărți, articole vestimentare) aflate în stare foarte bună, pe care nu le mai folosesc pentru că nu se mai potrivesc stilului lor de viață și care stau deja de multă vreme în dulap, neutilizate.

Ce alte proiecte mai desfășoară Asociația ENVIRON pe lângă Comunidar și cum poate susține comunitatea activitatea voastră?

Suntem foarte implicați în proiecte de educație ecologică a copiilor, atât în școli, cât și online și în curând și la radio, încercăm să dezvoltăm parteneriate strategice astfel încât să ne adresăm oamenilor în diferite contexte: de la operă până la festivaluri de muzică, iar în perioada următoare vrem să lansăm un proiect inedit, emoțional și senzorial, dar despre care vom povesti la momentul potrivit. 

Cât privește susținerea comunității, cred că cel mai mult ne-ar bucura să știm că mesajul, informațiile pe care le transmitem sunt utile și își găsesc aplicabilitate în viața de zi cu zi a oamenilor care ne urmăresc.

Ce înseamnă implicarea în cadrul Asociației ENVIRON pentru tine ca om? Cum te-a cizelat ea până acum, ce valori a sădit mai bine în interiorul tău, ce credințe ți-a schimbat?

Aveam 24 de ani când am început activitatea la ENVIRON, așa încât cred că nu greșesc atunci când spun că a avut o contribuție semnificativă la formarea și maturizarea mea, nu doar ca profesionist, ci și ca om.

Cred că în primul rând m-a făcut un om mai sensibil, mi-a dezvoltat un simț de fin observator și a sădit puternic în mine dorința de a face lucruri cu sens

Totodată mi-a întărit niște valori cu care am fost crescută: toate lucrurile valoroase se construiesc în timp, se construiesc cu muncă temeinică, cu efort constant și uneori chiar cu sacrificii.

Și asta este ceea ce mă motivează atunci când mă îndoiesc de faptul că ne vom mai putea plimba vreodată prin păduri, plaje sau parcuri curate.

Dar apoi primesc o apreciere, întâlnesc un om cu aceleași principii ca noi sau pur și simplu se naște o idee care mă entuziasmează și atunci știu că există șanse să ne facem bine și că nu trebuie să ne dăm bătuți niciodată

Foto proiect Comunidar: Horia Stan