Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Dor de Viscri, un album fotografic despre frumusețea și autenticitatea acestui sat

Despre "Dor de Viscri", primul album fotografic despre Viscri lansat de doi fotografi români, Rareș Beșliu și Adrian Năsturică.

Dor de Viscri, un album fotografic despre frumusețea și autenticitatea acestui sat

Dacă nu ești la prima ta vizită pe ralucaharabagiu.com, știi deja că sunt pasionată de povești.

Desigur, le trec printr-un filtru propriu și le îmbrățișez doar pe cele care îmi transmit emoție pură, bucurie sau tristețe necosmetizată, ci trăită asumat și cu intensitate pentru că, la finalul zilei, contează doar ce simțim în mod real dincolo de ceea ce permitem să se vadă.

Iubesc la fel de tare și fotografia, pe care o privesc asemenea unei oglinzi în care se reflectă toate momentele minunate sau cele mai puțin plăcute pe care le-am trăit, simțit, iubit și urât.

Așadar, vestea că Rareș Beșliu și Adrian Năsturică, doi fotografi români, au lansat ‘Dor de Viscri‘ – primul album fotografic despre Viscri, ilustrat prin 86 de imagini, însoțite de povestea satului – mi-a schițat un zâmbet larg pe față.

Albumul, scris în trei limbi: română, engleză și germană, are 244 de pagini și este structurat în două părți. Prima parte te invită să citești în tihnă povestea satului scrisă de Ioana Flangea, în vreme ce a doua parte este un album de artă fotografică. Cele 86 de fotografii incluse în carte, selectate de către cei doi fotografi din peste 20.000 de cadre, surprind atât locuitorii, cât și arhitectura caselor, natura, dar și scene rurale, autentice din viața de zi cu zi a satului Viscri.

‘Casa albastră, cu gutui în geam, pe care am găsit-o în Viscri, mi-a deșteptat dorul de copilărie, de locul acela sacru, tainic, numai al meu.’

Mă reîntorc la dragostea mea pentru povești și la oamenii care le spun prin intermediul condeiului sau cu ajutorul aparatului de fotografiat, și îți las mai jos câteva rânduri despre cum s-a prins Viscri de sufletul fotografului Rareș Beșliu:

‘Dor de Viscri a plecat de la un gând frumos și încă nu ne vine să credem că a devenit realitate. Țin minte și acum că mergeam spre Târgu Mureș și am văzut indicatorul către Viscri, 13 km la stânga. Auzisem de el, dar nu-l vizitasem niciodată. Am vrut să fac un popas scurt, dar m-am îndrăgostit și din acel moment nu mi-am dorit altceva decât să iau la pachet viața de acolo și să o putem oferi și altora, sub forma unei cărți de acest fel. E vorba despre viața satului de ieri și de azi, cu tradiții neîntinate și oameni buni, care sfințesc locul și îl fac să arate mai viu decât la nașterea lui. Pentru asta, le mulțumim!’

Recunosc că mi-a plăcut tare și ceea ce a zis Adrian Năsturică referitor la fotografiile printate pe care le poți savura nu doar cu mâinile, ci și cu simțul olfactiv – nu știu alții cum sunt, dar eu ador mirosul de hârtie tipărită – ceea ce face ca experiența să fie una completă. Cât despre visuri care devin realitate, ei bine, astea chiar sunt povești care merită împărtășite. 🙂

‘Ca fotograf, te bucuri și apreciezi imaginile digitale, însă nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când le vezi tipărite, pe hârtie, când sunt palpabile. Cu toate acestea, inițial mi s-a părut o idee nebună să scoți o carte, mai ales în regie proprie. Am fost sceptic multă vreme la ideea lui Rareș, până când am ajuns și eu la Viscri. Atunci l-am înțeles, iar visul lui a devenit visul nostru și am muncit cot la cot ca să devină realitate.’

Despre autori

Rareș Beșliu este de meserie antreprenor, dar de când a descoperit fotografia, pasiunea a luat locul business-ului. Acum îi dedică tot timpul lui și construiește proiecte frumoase în jurul ei.

Adrian Năsturică este fotograf de mic copil, iar în 2007 a înființat New Age Photography, cea mai mare școală de fotografie din România, unde predă și în prezent.

Ioana Flangea este traducător și iubitoare de cărți, oameni, călătorii și povești. Toate acestea au făcut-o să accepte cu bucurie să documenteze și să scrie despre Viscri.

‘Dor de Viscri’ este disponibil pentru comadă în librăriile Cărturești din țară sau online la: http://raresbesliu.com/dor-de-viscri-album-fotografic/ sau la: https://nasturica.com/dor-de-viscri/

Pentru mai multe povești despre oameni inspiraționali și locuri faine, despre mine, mă poți urmări și pe Instagram.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡