"Respect" este genul de film care te răscolește, te trece prin tot soiul de stări si emoții și care te pune față în față cu decizii dintre cele mai dificile: alegi binele sau răul, renunți sau mergi mai departe dincolo de orice obstacol, dobori oameni sau îi ‘înalți’ și, poate cea mai importantă dintre toate, alegi resemnarea sau speranța?
Povestea de viață a Arethei Franklin, căci despre asta este filmul, reprezintă o pledoarie pentru talentul în cea mai înaltă formă, dar aduce în discuție și nedreptăți dintre cele mai odioase. Prin muncă, dedicare, curaj și printr-o încăpățânare ieșită din comun – aceea de a deveni cea mai bună, Aretha reușește nu doar să își depășească două condiții esențiale mai ales în contextul vremii respective (America anilor ’60): cea de femeie și cea de afro-americană, dar scrie și istorie pentru generații întregi de fete cărora li s-a spus că nu pot.
Cea mai mare calitate a Arethei, interpretată absolut minunat de Jennifer Hudson (pe care însăși regina muzicii soul a ales-o să o interpreteze în filmul biografic), este, cred eu, aceea de a fi excepțională într-o lume hâdă și nedreaptă.
Replicile de mai jos sunt ceea ce ar trebui să audă fiecare copil din lumea asta de la părinții lui, de la educatoarele de la grădiniță, de la profesorii de la școală.
Nu vreau să transform articolul într-un spoiler alert, dar ce pot să îți spun este că aproape jumătate din film picioarele mele s-au mișcat pe ritmurile absolut încântătoare de gospel și soul, cu goosebumps and all la pachet.
Recunosc, am și plâns, am și râs, m-am revoltat, m-am bucurat. Dar cred că fix în asta constau măiestria poveștii și cea a interpretării actorilor: în a nu te lăsa indiferent/ă nici măcar preț de câteva minute.
Tot în Respect, îi mai poți admira pe Forest Whitaker și Audra McDonald (părinții Arethei).
Ah, și musai de zis: filmul ăsta mi-a adus aminte și de una dintre dorințele din my own bucket list: aceea de a ajunge în America pentru a asculta live un cor de muzică gospel.
Despre Aretha Franknlin
În 1960, primește titlul de Regină a muzicii soul.
De-a lungul carierei, Aretha a câștigat 18 premii Grammy.
În 1987, devine prima femeie inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.
În 2009, la prima ceremonie de învestire a lui Barack Obama, Aretha interpretează cântecul ‘My Country, ‘Tis of Thee’, ale cărui versuri Martin Luther King Jr. le-a citat în discursul său celebru ‘I had a dream’, cu 46 de ani înainte.
În 2019, Aretha devine prima femeie din istorie care a primit un premiu Pulitzer pentru ‘contribuția inestimabilă la muzica și cultura americane’. Ea a fost recompensată postum cu aceasta distincție, la un an după moartea sa.
Aretha Franklin nu s-a limitat doar la a fi cea mai bună în domeniul ei, ci a fost și o susținătoare a Mișcării Drepturilor Civile din SUA și o apărătoare a drepturilor femeilor.
Filmul poate fi văzut la Cinema City. Îți recomand experiența VIP mai ales pentru fotoliile atât de comode, dar și pentru mâncarea delicioasă și pentru numărul limitat de persoane din sala de cinema (un plus de luat în calcul mai ales în contextul pandemiei).
Cinema City
Cineforum România
RAN Communication
Mai poti citi:
Sase filme care mi-au schimbat perceptia asupra vietii
Bianca, moviecore.ro, despre filmele și serialele pe care e musai să le (re)vezi
5 motive pentru care e musai să vezi The Durrells
Foto: rollingstone.com, cinemacity.ro, cineforum.ro, RanCommunication