Subscribe

Lorem ultrices malesuada sapien amet pulvinar quis.

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Despre experiența procesului de Personal Branding

De ce am apelat la un astfel de serviciu? Ce presupune experiența Personal Branding? Ce îmi place mie la acest proces? Cum să alegi omul potrivit?

Despre experiența procesului de Personal Branding

Decizia de a apela la un specialist în Personal Branding este, înainte de toate, o declarație de iubire față de sine. Până acum 4-5 ani, am fost genul de persoană care a trăit mai mult pentru a dovedi altora ce poate decât să se bucure și să îi bucure pe alții cu ceea ce știe și face. Odată ce mi-a fost foarte clar că cine sunt și ce fac nu doar că îmi aduce mie extrem de multă liniște și fericire, dar și că are un ecou asupra celorlalți, abia atunci am acceptat această provocare, de a apela la cineva care să mă ajute să îmi spun povestea mai clar, mai coerent și, mai ales, să îmi fac povestea auzită.

În rândurile de mai jos, voi răspunde la următoarele întrebări:

De ce am apelat la un astfel de serviciu?
Ce presupune experiența Personal Branding?
Ce îmi place mie la acest proces?
Cum să alegi omul potrivit pentru această misiune?

De ce am apelat la un astfel de serviciu?

Unul dintre marile mele neajunsuri este că nu cer ajutorul. Mai bine zis, nu îl ceream. Pentru că, desigur, asta ar însemna că nu știu sau nu pot să fac ceva, ceea ce era de neconceput pentru mine până să mă confrunt cu burnout-ul despre care am povestit atât pe blog, cât și într-un articol publicat pe platforma Thrive Global România. Acum că am apelat la o altă persoană, în speranța că mă poate ajuta, este în sine o provocare și o îmbunătățire în ceea ce mă privește.

Apoi, o altă chestiune care merită menționată este strict legată de vulnerabilitate. A cere ajutorul cuiva ar însemna să fiu vulnerabilă și complet deschisă față de o persoană care ar putea să îmi spună că nu fac ceva bine sau că trebuie să schimb lucruri la activitatea mea, la mine. Și, să fim sinceri, cui îi place să i se spună că nu face ceva așa cum ar trebui sau că ar trebui să facă ceva altfel?

Îmi doream o opinie obiectivă, dar corectă și coerentă. Și, în fine, genul acela de experiență care îți întărește anumite convingeri sau, dimpotrivă, îți anulează anumite limitări, care îți oferă structură, claritate, pe lângă know-how-ul care vine la pachet cu specialistul în domeniu.

Ce presupune experiența Personal Branding?

Ei bine, personal branding sună așa pompos și poate ușor superficial. În realitate, este un proces care te ajută nu doar la nivel profesional, ci și în sfera personală. Nu de alta, dar cred că putem fi de acord cu toții că procesul de învățare nu doar despre lume, ci și despre noi înșine nu se încheie niciodată.

Dar să îți povestesc cum a decurs această experiență (până acum - pentru că va mai urma un articol pe acest subiect) pentru mine.

Pasul 1: Am discutat cu Rusanda în online despre o posibilă colaborare pentru acest serviciu de Personal Branding. M-a rugat să completez răspunsurile la un test special - bazat pe ideile lui Carl Jung despre tipurile de personalitate - pentru identificarea arhetipului meu. Recunosc că nu am avut sufletul complet deschis către acest test, dar asta pentru că la modul general sunt sceptică atunci când vine vorba despre teste de personalitate (dar nu numai). Dar cum am stabilit deja că am acceptat provocarea tipică unui serviciu de Personal Branding, am răspuns cuminte la fiecare punct al testului. Pe lângă această "temă", Rusanda m-a rugat și să îi enumăr și 3 personalități care mă inspiră. Din nou, pare așa ceva superficial: ei, da, îmi plac x și y, și ce relevanță are în procesul pe care îl parcurg acum? De scepticism suntem vinovați toți, e ok. :)

Ca să rezum experiența procesului de Personal Branding: e ca și cum în primele două întâlniri, Rusanda a avut în fața ei un "boboc de floare" care dădea timid să se deschidă, ușor-ușor a și început să își mai desfacă din petale, în vreme ce Rusanda îi schimba pământul, îl uda, îi mai adăuga și niște îngrășământ, îl muta mai spre soare. Toate acestea pentru a ajuta "bobocul" să își desăvârșească procesul de înflorire și să "bloom" în toată splendoarea.

Pasul 2: Cu cele două "teme" făcute, m-am întâlnit cu Rusanda pentru o primă discuție în care m-a "descusut" cu răbdarea și priceperea unui duhovnic. O conversație despre cine sunt și cum mă percep transformată într-o confesiune extrem de personală tocmai pentru că este important ca persoana care se ocupă de personal branding să înțeleagă exact cine ești fără niciun strop de "poleială" sau vreo urmă de "cosmetizare".

Un specialist în Personal branding este, de fapt, un mix de calități de la diferite persoane - om de comunicare, duhovnic, psiholog, bff - adunate cu măiestrie într-un singur om, cu scopul de a-și cunoaște și a-și înțelege clientul astfel încât să poată scoate la suprafață tot ce are acesta mai frumos și mai valoros.

Revenind la testul de personalitate făcut și la cele 3 femei alese de mine drept "muze", explicațiile Rusandei pe baza acestora - pertinente și documentate - mi-au demontat anumite convingeri și limitări pe care le aveam despre mine la nivel profesional și personal, dar mi-au și confirmat pe alocuri că această stare permanentă de "work in progress" pe care am adoptat-o asumat în ultimii 5-6 ani m-au adus într-un punct bun cu mine și pentru mine. Și e reconfortant uneori să vină acest feedback și din exterior.

Acel test mi s-a părut extrem de interesant, mai ales pentru că am înțeles că niciun arhetip nu reprezintă "cheia succesului", ci că vorbim mai degrabă despre o combinație de arhetipuri: unul primar și celălalt secundar, iar aici intervine, desigur, specialistul care îți poate explica unde anume te situezi tu. Una este să interpretezi tu acasă, după ureche, rezultatele, cu totul altceva este să fie analizate și explicate de către cineva care are un know-how în această direcție.

Pasul 3: Pentru că eu vorbesc foarte mult :), a fost necesară și o a doua întâlnire, de data aceasta ceva mai aplicată, în sensul că Rusanda a început să pună deja negru pe alb informații, idei ca parte din strategie, propuneri, recomandări, etc. Cumva, această a doua ședință a pus cărămizi peste baza construită la prima discuție.

Pasul 4: Urmează să programăm cea de-a treia întâlnire (acoperișul :D), în cadrul căreia Rusanda îmi va prezenta Manualul de Brand Personal pe care l-a realizat pentru mine.

În linii generale, acesta va include:
strategie de apariții în mass-media pentru următorul an;
strategie de Social Media + set de 10 templates pentru social media personalizate (elaborate de un grafician);
branding, poziționare, diferențiere, etc.
elemente de stil, schemă de culori, shopping list, imagine, voce, atitudine, etc.;
elemente de psihologie, arhetipuri, construire de avatar - transformare și implementare.

Voi reveni cu un articol separat în care voi detalia și această parte a procesului de Personal Branding.

Ce îmi place mie la acest proces?

Eu sunt destul de sceptică (pardon, eram) la schimbare atunci când este provocată de cineva din exterior. Și asta pentru că eu am un "critic interior" extrem de dezvoltat, ceea ce presupune că îmi ajung defectele pe care mi le atribui (în mod îndreptățit sau nu) mie însămi și că îmi este greu să gestionez și ce ar veni din partea altcuiva.

Așa că m-a bucurat mult abordarea Rusandei care se axează mai degrabă pe celebrarea atuurilor tale (într-o manieră realistă, desigur) decât pe adâncirea imperfecțiunilor de orice tip. Eu merg la terapie de vreo 7-8 luni, iar acolo învăț, printre altele, "să primesc" feedback-uri pozitive fără să le contest și altele negative fără să le transform într-o tragedie sau într-o chestiune personală. Dar mai e de muncă în zona asta, așadar, poți înțelege de ce am apreciat că Rusanda a apelat la ce am "bun" pentru a construi peste această bază. E acolo și un boost de self-esteem care ajută întotdeauna. :)

Un al doilea aspect - de la care nici nu aș fi făcut rabat, de altfel - este că Rusanda nu a încercat nicio clipă să mă transforme în ceva ce nu sunt, să îmi schimbe valori și credințe, să îmi împingă limitele către zone cu care nu rezonez. I-am povestit cine sunt, ce fac, cum fac și de ce fac, iar ea a lucrat și lucrează ținând cont exclusiv de principiile mele.

Procesul în sine se integrează perfect în "călătoria" mea spre "a better self", și nu doar la nivel profesional. Nu am avut niciodată lejeritatea pe care mi-aș fi dorit să o am în contexte care implică o expunere "prea mare" (orice ar însemna asta), nu m-am simțit confortabil să vorbesc în public, să fiu în centrul atenției, să spun ce am de spus chiar și atunci când am avut încredere că ceea ce am de transmis ajută, inspiră, îi ridică pe alții.

Deci, încă o bilă albă pentru acest program. Și pentru mine!

Cum să alegi omul potrivit pentru această misiune?

Din punctul meu de vedere, know-how-ul și experiența unui specialist trebuie să facă o casă bună cu vibe-ul lui. În sensul în care nu e de ajuns să știi lucruri teoretice și practice dacă nu rezonează clientul cu tine, dacă nu îi transmiți emoție și nu ești empatic (da, pentru mine, cele două sunt valori incontestabile în orice tip de relație pe care o am).

Pe Rusanda o cunosc din facultate, însă ne știam la modul de "bună, ce mai faci, pa", iar după finalizarea cursurilor ne-am mai întâlnit de vreo 2 ori în cadrul unor reuniuni de grupă. Știam că este fondatoarea Bookletta (ceea ce mi se părea oricum wow pentru vârsta noastră: să fii deja antreprenor, să ai un proiect atât de fain pe mâini, clădit de tine de la 0), dar cam atât. Ce mi-a atras în schimb atenția de câte ori ne-am intersectat a fost PASIUNEA cu care Rusanda vorbea despre Bookletta, despre călătoriile ei în Africa, despre oricare alt subiect. Fata asta pune atât de mult suflet în ceea ce spune și creează, că este imposibil să nu te inspire.

Un brand personal bine construit nu este niciodată acea imagine ideală, perfectă, fără nicio crăpătură. Este despre naturalețe, despre ce înseamnă fericirea sau frumusețea. Fericirea nu este o farfurie perfectă de ceramică, pentru că, dacă te uiți pe spatele ei, poți observa și niște mici zgârieturi, mici crăpături. Și asta este realitatea. Rusanda Davideanu

De asemenea, omul care se ocupă de brandul tău personal trebuie să fie, cred eu, o persoană integră, serioasă, să îi placă, ba nu!, să fie pasionată de ceea ce face. Dacă o face doar din considerente financiare (extrem de importante, desigur!) sau pentru construirea unui portofoliu de clienți cu orice preț, well, asta chiar se simte. Not good! Not good at all!

Eu merg mult pe recomandări dacă nu cunosc persoana respectivă. Și la fel am făcut chiar și în cazul Rusandei pe care, așa cum menționam mai devreme, o știam într-o oarecare măsură. Recomandările sunt extrem de utile. În mod cert, există posibilitatea să nu rezonezi cu cineva propus / lăudat de către o persoană apropiată ție sau pe care o admiri tu, dar cel puțin ai un punct de plecare, iar șansele de eșec se reduc considerabil.

Și pe post de încheiere, mi-am amintit de un citat dintr-unul dintre filmele mele preferate, Green Book.

“Genius is not enough, it takes Courage to change people’s hearts.”

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡