Scriam luna trecută despre povestea mea și a Ritei, prin intermediul unor bijuterii emoție. Descoperisem recent brandul românesc Zea et Sia, m-am documentat, am cunoscut-o pe Oana, fondatoarea, și de atunci mi-a fost foarte clar că este musai să o includ în categoria mea de Inspiring People.
Mi-ar plăcea tare mult ca cei care ajung pe ralucaharabagiu.com să simtă că articolele mele nu sunt atât despre branduri, business-uri, produse și / sau servicii, cât mai ales despre oamenii care transformă imposibilul într-un vis pe care îl împărtășesc cu ceilalți, odată ce a prins aripi.
Oana este o femeie splendidă și la interior, și la exterior, care vorbește cu atâta pasiune și entuziasm despre brandul pe care l-a creat, întotdeauna cu referire la fetițele ei, muzele acestui proiect.
Te invit să descoperi, în rândurile de mai jos, un brand românesc cu valori nobile și produse de o frumusețe și o delicatețe aparte, dar și pe cea care are creativitatea, determinarea, încrederea, dorința de a lăsa ceva în urmă, nu doar de a conduce un business.
ps: Colecția mea preferată este Perle. Ea include cercei, lanțuri și o spledoare de inel.
Ai avut întotdeauna această predilecție pentru estetic, Oana?
Mi-am dorit mereu să îmi exprim sensibilitățile și să le materializez cumva. Aveam de mică tragere spre latura artistică, spre frumos, însă în școală am pus accent pe alte domenii. Mi-am dorit să fiu avocat. Sunt o fire justițiară, cred în dreptate și adevăr, și cumva meseria m-a ales pe mine, nu eu pe ea. Însă mi-am dat seama că altele sunt lucrurile care mă împlinesc.
În plus, și prioritățile s-au schimbat. Simțul estetic nu putea fi pus prea mult în valoare în profesia de avocat de corporate. Eram cumva într-o continuă căutare de frumos. Îmi place să cred că Beauty will save the world!
Așa că am făcut un switch de 360 grade în universul bijuteriilor. Aici îmi puteam exploata la maximum pasiunea pentru estetic, pentru frumos, pentru creație. Fără reguli, fără un mediu scorțos și bine delimitat.
Cum a prins aripi ideea de a avea propriul business în sfera bijuteriilor?
Zea et Sia a fost lansat în 2020, însă proiectul începea să prindă contur din 2018. Nu aveam experiență în domeniul bijuteriilor, dar pasiunea m-a determinat să creez acest brand de bijuterii. Latura antreprenorială a reprezentat un challenge pentru mine, pentru că ieșeam din zona de confort a avocaturii de business.
După nașterea copiilor, am simțit nevoia de o schimbare, de a evada din mediul de lucru, din avocatura de business. Orele lungi petrecute la birou și lipsa de înțelegere și susținere față de mame m-au împins să mă reinventez și să îmi dezvolt marea mea pasiune: bijuteriile.
Laitmotivul principal al creațiilor Zea et Sia este iubirea sub toate formele ei: între părinți și copii, între bunici și nepoți, între prietene, între parteneri. Ce alte valori îți mai înnobilează viața personală și cea profesională?
Bunătatea, loialitatea, sinceritatea, empatia, prietenia sinceră, evoluția și munca în echipă, susținerea reciprocă, respectul, pasiunea, recunoștința, timpul de calitate în detrimentul cantității sunt doar câteva dintre valorile pe care părinții mei mi le-au lăsat moștenire, și pe care eu îmi doresc să le transmit mai departe. Așa cum îmi place mie să spun: este zestrea pe care vreau să o las fetițelor mele.
Spune-mi, te rog, de ce ai ales să ai un business cu bijuterii create și produse în România?
Da, am ales sa fiu un local hero☺. Mi-am dorit să creez bijuterii unicat, delicate, minimaliste, personalizate, care să spună o poveste, să poate fi personalizate, să fie atemporale și neapărat să fie create de artizani locali. Nu cred în industria de mass market, nu-mi place consumerismul, nici ideea de exploatare, prefer calitatea în detrimentul cantității.
Concurez pe o piață care este inundată de bijuterii făcute în China, India sau țări din lumea a treia, unde oamenii sunt exploatați, iar calitatea bijuteriilor este îndoielnică.
Am pus întotdeauna accentul pe calitatea produselor, și de acceea, am ales să le producem aici, la noi, cu artizani locali. Nu pot promova și vinde produse în care nu cred. Este imaginea mea la mijloc, și fiind un business personal, am ales să mă dedic 200% și să nu fac compromisuri de niciun fel.
Avem o presiune foarte mare pentru că oamenii vor ca bijuteriile să fie accesibile ca preț, însă metalele prețioase nu au fost niciodată ieftine, cu atât mai puțin în această perioadă destul de imprevizibilă.
Un alt avantaj de a produce în țară este că oferim garanție pe viață pentru aur și diamante. Bijuteriile Zea et Sia pot fi cu ușurință reparate. Mai credem că românii au devenit destul de atenți și preferă să încurajeze business-urile locale în detrimentul celor străine.
Designul creațiilor Zea et Sia este unul minimalist, de un bun gust desăvârșit, o frumusețe și un rafinament pe care le prețuiești o viață. Știu că tu ești responsabilă de partea creativă, de realizarea schițelor pentru fiecare produs în parte. Care au fost sursele tale de inspirație pentru colecțiile deja existente pe site-ul www.zeaetsia.com?
Primele colecții au fost inspirate de fetiţele mele, muzele mele în procesul de creație. Dacă văd că lor le place un ursuleţ / unicorn / fluture sau orice alt desen haios cum ar fi un curcubeu sau o căsuță, îl transpun în schițe. Colecția Baby Love, Dragoste Mamei, Matchwear sunt doar câteva dintre colecțiile care au fost create 100% datorită lor.
Mă inspiră şi locurile în care călătoresc, arhitectura unui oras, tradiţiile, oamenii. Însă cel mai mult îmi place să ascult dorințele clienților Zea et Sia.
Lucrezi cu materiale deosebite precum aurul (alb, galben, roz), perlele de cultură (de apă dulce calitate AAA), diamante. De ce ai ales aceste materiale în detrimentul altora?
Îmi place să cred despre bijuteriile mele că sunt amintirea pe care o mamă o poate lăsa fetiței ei mai departe, ceea ce mă duce cu gândul la ceva prețios, delicat, lucrat manual. Mai cred despre designul bijuteriilor mele că este unul atemporal. Toate aceste detalii pot fi puse în practică doar prin materiale prețioase, perle sau diamante.
Dorim să oferim copiilor noștri tot ce avem noi mai bun. De ce să nu le oferim o bijuterie de care să se bucure toată viața și pe care eventual să o poată transmite mai departe copiilor lor, în detrimentul plasticului sau al altor aliaje care, în timp, se degradează?
Care sunt produsele preferate ale clienților Zea et Sia?
Cerceii cu tortiță și diamant Zea et Sia din colecția Baby Love, bijuteriile asortate mamă-fiică din colecția Matchwear și bijuteriile din colecția Angel și Dragoste Mamei sunt cele mai apreciate. În general, avem din ce în ce mai multă cerere pe bijuterii personalizate, gravate.
Colecția Baby Love este prima colecție care a luat naștere dintr-o nevoie de a oferi fetițelor mele cerceii potriviți. Suntem printre singurii din România care comercializăm cerceii cu tortiță/prezură, care pot fi un prim cadou excepțional. Este foarte important să se opteze pentru cerceii cu tortițe creați special pentru a nu răni urechile și pielea fină a bebelușilor.
Tortițele nu se desfac, cerceii nu se pierd, iar bebelușii nu-i pot înghiți. Acest model poate fi purtat încă de la naștere și sunt recomandați pentru orice vârstă.
Având două fetițe, am avut experiențe neplăcute cu acel tip de cercei cu șurub. Pur și simplu se desfăceau și fie pierdeam câte un cercel, fie stăteam cu teama că fetele îi pot înghiți. Așa că mămicile au înțeles că acești cercei sunt alegerea cea mai inspirată când vine vorba despre cercei pentru micile prințese.
Am observat că bijuteriile din colecția Matchwear au iarăși foarte mult succes. Suntem singurii din România care au o colecție dedicată mamă-copil (Matchwear). Matchwear presupune crearea unor seturi de bijuterii asemănătoare pentru mamă şi copil. Ideea a venit de la o prietenă, mămică de două fetițe, și mi s-a părut că mi se potrivește mănușă având și eu tot două fetițe.
Cred că toate fetițele visează și își doresc să poarte bijuteriile mamelor lor, așa că ne-am gândit că o colecție mamă-fiică ar fi o idee excelentă pentru un cadou perfect.
Colecția Perle este cea mai recentă colecție care a cucerit clienții Zea et Sia. Într-o lume care poate produce și înmulți atât de mult artificial, produsele naturale cu adevărat frumoase, pure au devenit o raritate. Perlele, comori naturale, o bijuterie a oceanelor, reușesc să-și păstreze valoarea fără ca aceasta să-i fie știrbită de trecerea timpului.
Perlele mă duc cu gândul la mama, la eleganța atemporală și la puritate. Avem chiar și pentru fetițe cercei cu perle, iar colecția va avea cât de curând mai multe modele noi.
Bijuteriile și accesoriile sunt considerate de mulți oameni ca fiind frivolități, obiecte de care ne putem lipsi cu ușurință. Spune-mi, Oana, care este, de fapt, rolul acestora în viața noastră?
Bijuteriile sunt parte din identitatea noastră. La fel cum muzica, hainele, anturajul, limbajul, stilul de viață ne definesc, bijuteriile sunt cartea noastră de vizită. Bijuteriile sunt emoții încapsulate.
Cred foarte mult în conceptul de bijuterii personalizate, unice, cât mai aproape de sufletul meu: Care este emoția pe care o transmit bijuteriile tale? Prima oară când ai devenit mamă, când ai absolvit facultatea sau ai împlinit 18 ani, când ai împlinit un an sau ai fost cerută în căsătorie. Mi-am dorit foarte mult să le simt aproape de mine pe cele două fetițe, așa că m-am gândit la un colier gravat cu numele lor pe care să-l port zilnic.
Rolul lor este de a ne face viața mai frumoasă, de a ne bucura de acele lucruri mici însă care ne aduc un zâmbet pe buze, care încapsulează o amintire sau care pur și simplu ne aduc aminte să ne iubim pe noi, în primul rând.
Cum le explici celor două fetițe ale tale, Azeea și Alessia, importanța esteticului în viața unei fete, a unei femei?
Cred foarte mult în ideea că cei mici învață de la noi ceea ce văd, nu ce le spunem noi. Mai cred și că unii oameni se nasc cu acest simț estetic. Am crezut întotdeauna despre mine că am o anumită afinitate pentru frumos, în toate formele lui, de la dans, teatru, artă, parfumuri, rochii, cărți, și nu în ultimul rând, bijuterii.
Încerc să le cultiv și să le transmit ideea de echilibru între esteticul exterior - cel care se vede cu ochiul liber - și frumusețea interioară a fiecărei femei. Aș mai vrea să le explic, atunci când vor crește puțin mai mari, că beauty is in the eye of the beholder.
"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat, Oana?
Îmi place să aduc o notă personală în orice aleg să fac. Fie că este vorba despre modelele de bijuterii, modul de a le împacheta, felul în care aleg să comunic despre brandul Zea et Sia și inclusiv relația cu clienții mei. Îmi place să fiu atentă la detalii, pentru că oamenii simt și apreciază originalitatea.
Chiar dacă este un drum mai lung și mai anevoios o să aleg oricând calitatea în detrimentul altor soluții sau rezultate mai rapide. Nu mă abat de la aceste valori și cred cu tărie că, at the end of the day, voi putea să mă uit în oglindă și să fiu împăcată cu alegerile făcute.
De fapt, nota personală este super puterea noastră în această lume invadată de consumerism.
Cred că felul în care am ales să comunic acest brand a făcut diferența. Faptul că nu am mers după rețeta clasică și că am lăsat vulnerabilitățile mele să se vadă în fiecare moment din povestea asta.
Mi-am dorit să fie totul foarte personal până în cel mai mic detaliu: de la numele brandului până la poze cu mine și fetițele mele, am ales să fim ca o carte deschisă, cumva aproape de clientul nostru.
Am vrut să ies din mass-market, drept care comunic de fiecare dată clienților nostri ca bijuteriile pot fi personalizate, unice. Adaptăm fiecare model în funcție de dorința clientului.
Cum definești bunul gust?
Îmi place citatul Simplicity is the ultimate sophistication. Bunul gust se reflectă în toate alegerile pe care le facem zilnic. De la felul în care alegem cum să interacționăm cu cei din jur, limbaj, la modul în care ne comportăm, îmbrăcăm.
Inclusiv bijuteriile pe care alegem să le purtăm pot fi de bun gust sau nu. Cred că unii dintre noi se nasc cu acest bun gust, iar alții aleg să și-l educe. Cuvântul bun ne duce cu gândul la bunătate, empatie, stare de bine, de eleganță, distincție, rafinament. Bunul gust exclude prin definiție vulgaritatea, kitsch-ul, grotescul.
Ce femei te inspiră?
Mă inspiră mama mea, în primul rând. Ea a fost cel mai bun și mai frumos model de femeie, prietenă, bunică și mamă. Ea m-a învățat bunătatea, iertarea, empatia și generozitatea. Sunt doar câteva dintre calitățile pe care mi le-a transmis. Apoi, mă inspiră prietenele mele care au diverse meserii și motivații.
Cred că de la fiecare femeie am câte ceva de învățat și că fiecare este foarte bună într-un anumit domeniu. Sunt feministă, iubesc conceptul women supporting women. Dacă stau să mă gândesc, cred că prietenele mele sunt cea mai mare sursă de inspirație și autenticitate. Pentru că dincolo de filtre și viața din social media, reușești să cunoști un om cu adevărat.
M-am îndrăgostit iremediabil de profesoara de dramă a fetițelor mele, Emanuela Ciucan, care nu este doar o super și o super profesoară (copiii o iubesc), dar am aflat că este mamă de 6 copii. Trebuie neapărat să mergeți la piesele interpretate de ea☺.
M-a inspirat și marcat povestea lui Allyson Felix. Este o sursă de inspirație, un exemplu că se poate și, că dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți reuși.
Mi-am dat seama, după ce am devenit mamă, că un copil îți dă atâta putere și motivație cum nu credeam că pot avea vreodată.
Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Pentru mine, fericirea înseamnă în primul rând un echilibru și o stare de spirit pe care încerc să o cultiv zilnic. Am fost un copil iubit, fericit, însă viața nu a fost neapărat blândă cu mine. Mi-am pierdut tatăl la 17 ani, într-un accident stupid, iar pe mama, la 35 ani, după o boală foarte agresivă.
Fericirea pentru mine acum sunt cele două fetițe, soțul meu și prietenii mei. Sunt fericită că am posibilitatea de a face ceva ce-mi place. Sunt fericită că pot trăi într-o țară liberă, că mă pot bucura de soare, de un cămin frumos și de o viață simplă, tihnită, normală.
În general, lucrurile simple sunt cele care mă fac fericită: o cafea bună, o întâlnire cu o prietenă de suflet, vacanțele și locurile pe care le descopăr pentru prima dată.
Natura mă face fericită, muzica, oamenii dragi mie, relațiile cu oamenii și, nu în ultimul rând, brandul Zea et Sia mă face fericită.
foto: Andreea Macri, Denisa Coman
*Acest articol face parte dintr-un proiect amplu și reprezintă o colaborare între ralucaharabagiu.com și Zea et Sia.