Am căutat pe internet un citat despre frumusețe, unul care să fie deopotrivă complex și profund, pentru că așa este frumusețea în concepția mea, dar iată că am ajuns la o definiție proprie. Pentru mine, frumusețea înseamnă, dincolo de stereotipuri și gusturi, să ai grijă de tine fizic, psihic și emoțional, fără a face rabat de la una dintre ele. Nu este nici pe departe cea mai reușită definiție a frumuseții, știu, dar este ce m-a ajutat pe mine să mă simt frumoasă după un proces lung și anevoios.
Atunci când am început să am grijă de mine, am ajuns să fac pace cu imperfecțiunile mele, dar nu cu intenția de a capitula în fața lor, ci cu dorința continuă de a evolua și îmbunătăți acolo unde este nevoie. Și pe măsură ce am acordat tot mai multă atenție corpului meu, minții mele, interiorului meu ca un tot, exteriorul a devenit unul pe care să îl iubesc, nu doar pe care să îl accept.
Pe la 12-13 ani, complexul meu cel mai dureros a fost legat de acnee. Aveam coșuri doar pe frunte, nu pe toată fața, dar a fost suficient cât să îmi creeze un low self-esteem. Și le-am acoperit cu fond de ten, mult fond de ten, în speranța că nu se vor mai vedea. Pentru că e întotdeauna mai la îndemână să peticești, să bagi sub preș decât să rezolvi problema, să îți permiți să fii vulnerabilă fără a te simți îngenuncheată de teama că vei fi judecată.
Mă întorc la conceptul de frumusețe și la cum îl văd astăzi în comparație cu ce însemna în urmă cu ani de zile pentru mine: nu îmi mai ascund imperfecțiunile sub straturi considerabile de fond de ten doar pentru a salva niște aparențe exterioare, mai ales în momentele în care eu nu mă simt bine cu și în pielea mea, ci am ales să am grijă de mine, să îmi ascult corpul și mintea și să tratez problema. Poate că în pozele de pe Instagram nu se observă că mai am ici-colo câte un coș sau două și nici că mă înroșesc des în obraji (particularitate care îmi displace), dar eu știu că am aceste imperfecțiuni și, la finalul zilei, esențial este să fiu bine cu mine pentru mine.
‘It took me a long time to learn how to love myself.’
Am făcut această introducere lungă pentru a explica pe îndelete contextul în care experiența Recherche Biologique a fost cu adevărat una revelatoare pentru mine. Și pentru că sunt o persoană mereu în căutare de răspunsuri, de învățăminte, am decis să descriu vizita mea la BRoMonde Biologique Recherche sub forma unor lecții menite să facă viața oricui își dorește ceva mai faină și mai echilibrată.
Să ai grijă de tine NU este o formă de egoism
Dupa-amiaza de marți s-a transformat în panaceu pentru tenul meu (în mod evident și pentru minte) odată ce am pășit în minunata casă în care se află sediul BRoMonde Biologique Recherche (Strada Popa Soare 56). Deși sunt proaspăt întoarsă dintr-o vacanță cu familia de două săptămâni, am simțit nevoia de a petrece puțin timp singură. Da, sunt genul de soție și mamă care își dorește puțin timp doar pentru ea din când în când. Recomand 100%!
Dar să revin. Ilinca Irimia, estetician BRoMonde, este cea căreia i-a revenit responsabilitatea de a-mi oferi două ore de tratament (Tratament Restructurant et Lissant, de hidratare și calmare), masaj și accesul la informații extrem de utile (asupra cărora voi reveni la unul dintre punctele de mai jos).
Scriam ceva mai devreme că această vizită a fost una revelatoare pentru mine și chiar nu exagerez. În cele două ore de relaxare totală am avut timp să conștientizez la un nivel mult mai profund necesitatea unui timp doar al meu pe care să îl dedic îngrijirii tenului, corpului, minții și, desigur, sufletului. În toată hărmălaia zilnică, agravată în această perioadă de frustrările provocate de pandemie, o experiență deopotrivă plăcută și utilă este un must.
Ai grijă de tine fără să consideri asta un act de egoism. ‘În eventualitatea puțin probabilă a depresurizării cabinei, măștile de oxigen vor cădea automat din tavan. Persoanele însoțite de copii își vor pune mai întâi propria mască și abia apoi pe cea a copilului.’ Încearcă să aplici regula asta și în viața de zi cu zi: dacă tu nu ai resursele interioare necesare, de unde poți da și altora fără să te epuizezi fizic și psihic și mai tare?
Cum este tenul meu la două zile după tratamentul Restructurant et Lissant?
Luminos, hidratat, cu roșeața din obraji ținută sub control și cu cele două-trei coșuri (pe care le aveam pe frunte și în zona bărbiei) aproape vindecate. Desigur, la un aspect mai clean și mai sănătos (că despre asta este vorba înainte de toate) al tenului meu au contribuit și produsele pe care le testez începând de marți seară: Lait U, Crema Dermopurifiante (se folosește pe frunte și bărbie când există acnee activă), Crema Verte Espoir (se aplică pe restul feței și pe gât), crema Iso-Placenta (se folosește după ce acneea începe să se retragă și rămân mai mult semnele, pentru a grăbi procesul de regenerare). Urmează să mai testez și două măști (Masca Vivant – se aplică pe frunte și alte zone cu tendință acneică, Masca Visolastine – se poate aplica pe restul feței în același timp cu masca Vivant sau poate fi folosită individual pe toată fața). Ador textura și mirosul acestor produse, lucru care, în general, îmi dă mari bătăi de cap când vine vorba despre creme, demachiante, serumuri, etc.
Cum sunt eu după experiența Recherche Biologique?
Mai relaxată (ți-am zis, masajul Ilincăi a fost cevaaaaa), mai mulțumită de mine însămi pentru că mi-am făcut timp să am grijă de mine, cu o stare de bine generală care se datorează și noului aspect pe care îl are tenul meu fără să îl mai îngrop în tone de fond de ten.
Știu că poate suna superficial că un ten mai curat, mai luminos, mai hidratat poate avea o însemnătate atât de mare asupra psihicului și asupra energiei unei persoane, dar la mine chiar funcționează.
Puterea exemplului chiar are însemnătate
Partea bună este că un copil are șanse foarte mari să facă ce vede acasă, partea proastă este că un copil are șanse foarte mari să facă ce vede acasă. Depinde de tine (și da, cu excepția unor cazuri particulare, cam depinde de tine) ce tip de role model vrei să fii pentru copilul tău.
În societatea noastră este adânc înrădăcinată ideea că rolul femeii este acela de a se sacrifica pentru familie, copii, societate. Well, și asta este tot un soi de alegere, încerc să judec mai puțin. Dar în calitate de mamă a Ritei, eu aleg să am grijă de mine și să îi insuflu micuței mele acele valori care să o ajute să devină o femeie cu încredere în forțele proprii, cu respect, iubire și blândețe față de propria persoană, cu o independență care să nu îi știrbească din feminitate, dar care să îi ofere libertatea de a face alegeri, de a hotărî pentru ea.
Ai grijă de tine, de corpul tău, de mintea ta. Să mergi la un tratament, la un masaj, să îți vopsești părul, să te epilezi sau să îți faci unghiile (sau orice altă procedură) NU te transformă într-o femeie superficială sau în vreo snoabă.
Întreabă dacă nu știi ceva
Am fost crescuți cu ideea că nu este deloc în regulă să nu știi ceva. Sau, dacă tot nu știi, nu este cazul să recunoști deschis acest neajuns. Așa că taci, nu întreba, nu deranja, nu te expune. Deși am avut mereu un ten destul de sensibil (fără să mă confrunt cu probleme serioase), am neglijat tot ce ține de skin care, de la informare, la urmat cu sfințenie o anumită rutină, am folosit haotic produse și mi-am chinuit tenul în fel și chip de-a lungul anilor.
În timpul tratamentului, am discutat cu Ilinca, am pus întrebări despre noțiuni pe care la vârsta mea și ținând cont de specificul tenului meu clar ar fi trebuit să le dețin. Dar uite că realitatea din teren e cu totul alta și am descoperit câte greșeli făceam în legătură cu rutina de skin care pentru că nu am pus niciodată întrebări, deși am fost la dermatolog, am urmat și alte tratamente cosmetice.
Dar acum am întrebat și așa am aflat că: Laptele U (în acest caz, dar regula se aplică și pentru alte demachiante) se masează și se clătește cu apă; pentru tenul meu este recomandat să evit temperaturile extreme, prea rece sau fierbinte (ghici cine se spăla pe fața fie cu apă rece, fie cu apă fierbinte?); de asemenea, nu sunt recomandate masaje riguroase și orice formă de gomaj (ghici cine le făcea pe ambele?), ținând cont de particularitățile tenului meu de astăzi, este indicat să folosesc un tip de cremă pe frunte și alt tip pe restul feței (ghici cine folosea aceleași produse pe toată fața, ceea ce a dus la o uscare accentuată în zona obrajilor).
În timpul tratamentului (îți zic, a fost divin, Ilinca are niște mâini magice), Ilinca mi-a explicat ce rutină ar trebui să respect, cum se utilizează produsele (nu e chiar așa de simplu pe cât credeam), iar la final mi-a oferit mostre cu produsele care se potrivesc tipului meu de ten. Pentru că a fost prea multă informație pentru mine dintr-o dată, Ilinca s-a oferit să revină în scris, pe mail, cu toate indicațiile de care am nevoie pentru a putea respecta rutina.
Dacă nu știi ceva sau nu îți este clar, întreabă!
O îngrijire corectă și coerentă începe cu un diagnostic
Well, până să ajung la evenimentul de lansare Recherche Biologique despre care am povestit mai multe aici, spuneam despre tenul meu că este unul mixt. Atât. Destul de superficial, nu?
În urma diagnosticului dermato-cosmetic (Skin Instant) care mi s-a pus de către unul dintre experții Biologique la finalul evenimentului de lansare, cu ajutorul unei aparaturi de specialitate, am aflat că tenul meu nu este doar mixt, ci este și deshidratat (unde și în ce măsură), cum stau cu elasticitatea pielii (Thank God, aici e de bine!), dar și în ce măsură tenul meu este afectat de pete de pigmentare (hmmm, not so good news).
În cadrul vizitei de marți, înainte de a începe ședința propriu-zisă de tratament, Ilinca (care era deja pusă în temă cu rezultatele Skin Instant-ului meu), mi-a propus să facem o nouă analiză a tenului cu ajutorul Visiolab.
Visiolab vine în completarea diagnosticului Skin Instant Lab pentru o personalizare mai accurate și o precizie superioară în prescrierea tratamentelor adecvate fiecărui Skin Instant. Visiolab realizează o fotografie ştiințifică de înaltă rezoluție care permite analiza porilor, a imperfecțiunilor, a ridurilor, pigmentării şi a uniformității tenului.
Ilinca mi-a explicat care sunt punctele forte ale tenului meu (imperfecțiuni, riduri, ambele la un nivel minim), dar și cu ce imperfecțiuni se confruntă pielea mea (pori, nivel ridicat; pete de pigmentare și lipsă uniformitate, nivel mediu). Aceste rezultate mi-au fost trimise și pe mail, alături de mai multe detalii referitoare la produsele Recherche Biologique care se potrivesc tipului meu de ten.
La ce m-a ajutat să am un diagnostic corect și complet?
Una este când știi din cărți și auzite cât de importantă este utilizarea zilnică (nu doar când mergi la plajă) indiferent de anotimp a unei creme de față cu SPF 50 (măcar 30), cu totul altfel percepi lucrurile după ce conștientizezi că lipsa unei astfel de rutine a lăsat urme vizibile (și poate ireparabile) pe tenul tău.
Apoi, de abia acum am înțeles că același ten poate avea nevoi diferite în funcție de suprafață. Este un aspect pe care eu nu l-am luat în considerare niciodată. Știam că am tenul mixt, îmi cumpăram creme destinate tenului mixt. Ei bine, acum mi s-a recomandat o cremă pentru zona T și bărbie, o alta pentru obraji.
Și, nu în ultimul rând, este prima dată când aud că tenul meu este deshidratat (destul de serios) și că trebuie să folosesc creme care să îl ajute să se refacă.
Detaliile chiar fac diferența și oamenii chiar sfințesc locul
Dacă nu ești la prima vizită pe ralucaharabagiu.com, atunci știi deja că sunt pasionată (ca să nu spun obsedată) de detalii. Pentru că puse la un loc, ele construiesc adevărata poveste. Iar mie îmi plac poveștile cu substanță, valoare, patos.
Când am ajuns pe Strada Popa Soare 56, am fost întâmpinată cu un zâmbet și cu o remarcă potrivită: ‘Pe dumneavoastră vă știu de la eveniment, eu v-am făcut Skin Instant-ul’. Nu știu alte femei cum sunt, dar mie îmi place să aud că cineva mi-a reținut fața după ce m-a văzut o singură dată, la un eveniment, în urmă cu două luni.
Apoi, sediul BRoMonde Biologique Recherche se află într-o clădire veche superbă. Ador casele vechi care își păstrează farmecul original. Odată ce am intrat în clădire, alte zâmbete și o atitudine generală pozitivă, dar fără să devină agasantă (știti cum erau în urmă cu ceva timp fetele de la Meli Melo care-ți respirau în ceafă de cum intrai în magazin și care te întrebau de zece ori dacă vrei să te ajute cu ceva). Culorile, mirosul, muzica, au completat minunat tabloul unei experiențe pe care am savurat-o din plin.
Îți recomand să ajungi măcar o dată la BRoMonde Biologique Recherche (unde au și alte tipuri de servicii: mani&pedi, pensat sprâncene).
În România, Biologique Recherche se află în locațiile de mai jos.
ESTETIQ BOUTIQUE BY FLORI IVANOV, Pescarilor 45, Constanța
VEGA HOTEL, Bulevardul Mamaia, Constanța
LA CHOUETTE, St. Anton Pann 28-30 40053 Cluj
SYNERGY STUDIO, Sciusev 47 Chișinău, Moldova
BROMONDE, Centrul Oficial Expert Biologique Recherche Romania, Strada Popa Soare 56 București
HOTEL TRESOR LE PALAIS 5*, STRADA RADU TUDORAN Nº 18 307200 TIMISOARA
Mai poți citi:
Biologique Recherche, o lecție despre tradiție, excelență și savoir-faire
Despre ingrijirea tenului cu Anca Ciorogar, medic dermatolog
Dana Chels: scurta lectie despre bun gust…si simt
Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viata noastra sa capete sens