Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Claudia Buneci, functional health coach, despre pofta de viață la premenopauză

Despre libido, cum putem să “slow down aging” prin deciziile pe care le luăm zilnic și rutine care ne ajută să îmbrățișăm arta de a trăi frumos.

Claudia Buneci, functional health coach, despre pofta de viață la premenopauză

De mulți ani, am această convingere că lucrurile se întâmplă și anumite persoane apar în viața ta atunci când ai inima și mintea deschise nu doar pentru a le primi, ci mai ales pentru a le înțelege și a păstra din ceea ce-ți oferă numai părțile cu care rezonezi și care te provoacă să faci acea schimbare de care ai nevoie pentru a fi mai bine cu tine, mai sănătoasă, mai fericită.

Nu trebuie să transformăm această călătorie a autocunoașterii într-o luptă, deși recunosc că și mie mi-a fost teribil de greu cu mine însămi mulți ani. Ușor nu este nici acum, nici să mă țin de rutinele care-mi fac atât de mult bine și păstrează anxietatea la distanță: alimentație potrivită mie, mișcare în ritmul și în stilul meu, meditație, etc., nici să mă iubesc pe deplin, cu lumină și întuneric deopotrivă.

Dar pe măsură ce am început să conștientizez tot mai bine ce se întâmplă în interiorul meu, și exteriorul a prins curajul de care avea nevoie pentru a fi în armonie.

Am ținut să fac această introducere tocmai pentru că pe intervievata mea de astăzi, Claudia Buneci, am descoperit-o datorită unei alte femei pe care o admir, Anca Ghinea. Așadar, este genul acela de om despre care scriam mai sus, pe care-l cunoști fix atunci când ai nevoie. Eu nu sunt încă la premenopauză, un subiect pe care Claudia îl tratează cu maximum de respect, experiență, know-how, empatie, însă mă aflu într-o perioadă în care caut răspunsuri în legătură cu tot ceea ce ține de feminitate, de sănătate feminină, de self-acceptance și self-discovery.

În plus, informațiile pe care le vei citi în interviul de mai jos sunt utile oricând în viață. Am discutat cu Claudia despre importanța libidoului la orice vârstă, despre cum putem să “slow down aging” prin deciziile pe care le luăm zilnic, despre femei inspiraționale și rutine care ne ajută să îmbrățișăm arta de a trăi frumos.

Am citit pe site-ul tău că ești health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutritionist. Ce presupun cele două denumiri, Claudia?

O să încep cu a doua, pentru că a fost prima specializare în ordine cronologică. Tehnicianul nutriționist face consiliere nutrițională pentru îmbunătățirea calității vieții clientului. E o formare basic care asigură drept de practică, disponibilă în București, orașul de unde sunt eu (unde nu este disponibilă nici la acest moment o formare academică de 3-4 ani, în cadrul Universității de Medicină, așa cum este în toate celelalte orașe unde avem Facultate de Medicină).

Formarea din cadrul IIN (Institute for Integrative Nutrition) este una foarte dragă sufletului meu, pentru că privește omul în toate dimensiunile lui, vorbește despre "primary food" și "secondary food", și mi-a oferit o privire de ansamblu asupra multiplelor teorii despre un stil de a mânca și a trăi sănătos – vegan, paleo, ayurveda etc.

Aici am deprins dragostea pentru medicina funcțională, pentru înțelegerea cauzelor care duc la diverse dezechilibre în corp și am avut șansa să interacționez cu specialiști de top din lumea sănătății, privită integrativ.

Acum sunt în curs de formare oficială pentru a deveni functional health coach. După mulți ani în care am studiat pe cont propriu această abordare, urmez acum The School for Applied Functional Medicine – o formare de 3 ani în care am șansa și marea bucurie să aprofundez armonizarea prin lentila medicinei funcționale.

Ești și fondatoarea comunității  “Mame cu poftă de viață (acum comunitatea se numește Pofta de viață la premenopauză)”. De unde a pornit ideea unei astfel de comunități și care sunt atuurile ei principale?

Am pornit această comunitate acum câțiva ani, când lucram preponderent cu mame și viitoare mame, din această nevoie de a avea un cadru care să ne permită să vorbim mai mult despre noi și mai puțin despre copii - probabil știi că o femeie, când devine mamă, are un focus foarte mare pe copil și pe nevoile lui, și mai puțin pe nevoile ei. Am trăit și eu această perioadă și, după ce am devenit mamă de 3 copii, am simțit că trebuie să mă ocup și de sufletul, și de corpul meu de femeie. Și acest shift s-a văzut și în practica mea.

Acum comunitatea se numește Pofta de viață la premenopauză, pentru că aici sunt eu, la fel și interesul meu profesional, în această etapă a feminității mature, pe care o văd ca pe o sursă de împlinire și satisfacție. Vreau să susțin și alte femei să poată simți la fel, învățând cum să gestioneze schimbările hormonale care au loc în acești ani ai vieții noastre.

Împărtășim ceea ce nu îndrăznim să vorbim în alte locuri – despre substituție hormonală, dureri la ovulație și PMS, uscăciune vaginală, etc. Desigur, și despre soluțiile pe care le avem la îndemână.

Pe site-ul tău, abordezi subiecte delicate, unele dintre ele încă tabu în societatea noastră, referitoare la sănătatea feminină. Cum le putem ajuta pe femeile din România să înțeleagă că nimic din ceea ce ține de corpul lor și de sănătatea lor nu ar trebui să fie considerat rușinos?

Din punctul meu de vedere, răspunsul este cu blândețe, răbdare și educație. Investesc mult timp pentru a scrie articole, a face live-uri și podcasturi, pentru că îmi doresc ca un număr cât mai mare de femei să afle că pot fi bine, dar și ce pot face ca să fie bine.

Și dacă tot am amintit despre subiecte delicate, spune-mi, te rog, cum ne influențează alimentația și stilul de viață -  în general -  libidoul, indiferent de vârsta pe care o avem?

Aș spune că un lucru foarte important pentru libidoul nostru este să avem noi însene o relație bună cu noi.

Să ne placă de noi și să știm cum ne place să fim atinse. Și abia apoi ne e ușor să ne lăsăm iubite sau să discutăm despre ce ne dorim noi într-o relație, inclusiv în privința vieții sexuale.

Stilul de viață are și el un impact major asupra libidoului, pentru că atunci când nivelul de stres este ridicat – când suntem în ceea ce se numește „fight or flight” – partea asta de libido este total deprioritizată în corp. Serios acum, cine ar vrea să facă sex sau copii când este atacat de leu? – pentru că așa interpretează corpul pericolul atunci când cortizolul este ridicat. Corpul nu greșește când ia această decizie, ci răspunde unor semnale pe care tu i le dai.

Somnul e un alt aspect care influențează apetitul sexual, la fel și practicile corporale, timpul petrecut afară și relaxarea activă.

În ceea ce privește alimentația, ajută ca aceasta să fie curată, cu cât mai puține alimente procesate, adică, cu grăsimi bune, cu proteină animală organică și foarte multe legume.

Sunt câteva alimente care susțin în mod special estrogenul, deci și libidoul: semințe de in, rodia, feniculul, soia fermentată, rubarbă, extrasul de hamei și pestele bogat în omega 3, cum este sardina sau macroul.

Trebuie să recunosc că mi-am celebrat feminitatea pentru prima dată anul acesta, după ani de lucru cu mine. Un modul de dans, un proces de personal branding, un workshop floral, pe lângă altele, m-au ajutat să ies din carapacea mea, să-mi aduc mai în umbră energia masculină și să-i ofer celei feminine lumina necesară pentru a înflori. Cum definești tu feminitatea și ce rutine te ajută să o celebrezi?

Pentru mine, feminitatea înseamnă echilibru și armonie – interioară și exterioară.
Am în viața mea acum dansul, care m-a ajutat enorm să mă redescopăr, cercurile cu alte femei faine și întâlnirile cu prietenele mele, momentele de conectare cu mine prin journaling, o baie cu lumânărele și muzică faină sau un automasaj cu uleiuri simple și curate.

Din păcate, nu prea vorbim deschis și fără a considera rușinos despre menopauză și schimbările care apar odată cu instalarea ei în corpul și viața unei femei, ceea ce înseamnă că despre premenopauză sau perimenopauză nici atât nu se cunosc foarte multe informații. Ce este, cum se manifestă și când se instalează perimenopauza, Claudia?

Pe foarte scurt, premenopauza este o etapă din viața unei femei care se poate instala undeva cu până la 10 ani înaintea menopauzei – asta înseamnă că poate începe în jur de 35-40 sau chiar 45 de ani.

Ea are rolul de a pregăti corpul pentru atunci când nu va mai exista menstră, deci pentru atunci când ovarele nu vor mai produce ele estrogen și progesteron (și vor fi produse de suprarenalele noastre). În mod firesc, acești hormoni intră în declin în premenopauză, la fel și testosteronul, de altfel. Felul în care aceste schimbări se simt în corp diferă de la femeie la femeie, în funcție de care era statusul sănătății ei când a început această perioadă.

Nu e musai să vină cu furtuni, cu kg în plus, cu lipsă de focus, libido scăzut sau uscăciune vaginală.

Ce am văzut din practica mea este că aceste simptome sunt un wake-up call pentru femei, care sunt pregătite atunci (cel puțin cele care ajung să lucreze cu mine) să facă o schimbare mai profundă, să se întoarcă către ele și să se redescopere.

Atunci ți se deschid ochii care îți permit să vezi premenopauza ca o etapă de înflorire, o etapă în care să ai mai mult focus pe tine și pe relațiile împlinitoare din viața ta.

Cum putem să “slow down aging” prin acțiunile și deciziile pe care le luăm la 20, 30, 40 de ani?

Prin aceleași acțiuni prin care ne ținem corpul în echilibru: somn eficient, mâncare curată și hrănitoare, conectare cu noi și cu cei dragi ai noștri, bucurie, mișcare.
Pare simplu, dar aceste câteva rânduri presupun uneori un parcurs de ani de zile. Și este ok să fie așa, în ritmul în care putem să susținem sănătos acest proces.

Te adresezi și mamelor / viitoarelor mame, cu o serie de servicii dedicate precum un program de detox, consultații individuale de nutriție sau nutriție prenatală. Care este laitmotivul acestor servicii, cum reușești să aduci în viața clientelor tale acea schimbare de care ele au nevoie?

În această etapă a vieții mele lucrez cu femei doar în procese pe termen lung pentru a facilita schimbări profunde în viața clientelor mele, pentru că din perspectiva mea de acum, doar acestea pot face ca beneficiile obținute din colaborarea noastră să rămână pe termen foarte lung în viețile femeilor.

Deși alimentația este un pilon important, în programul pe care îl am în prezent, merg mult mai larg decât strict pe hrana fizică: ne uităm la rutine, în general, la gestionarea stresului, la conectarea cu corpul, la o felie largă din ceea ce ne înconjoară fizic și emoțional.

Am învățat foarte mult din programele făcute anterior, au făcut parte din creșterea mea. Ele sunt încă pe site, nu m-am simțit pregătită să le scot de acolo, dar acum pur și simplu nu mai rezonez cu această abordare pe termen scurt.

Ce rutine menite să-ți înnobileze fiecare zi ai?

Dau foarte mare importanță felului în care îmi încep ziua. Îmi place să mă hidratez bine, să fac mișcare și să petrec timp afară înainte să încep să lucrez. Uneori, fac journaling, îmi masez fața și sânii sau dansez, depinde cât timp și ce nevoi am în ziua respectivă.

Îmi place să mănânc hrănitor atunci când îmi este foame. Prânzul este cea mai importantă masă, iar cina este mult mai light. Seara, o petrec deseori cu familia – când nu am cursuri sau alte activități – povestim, ne jucăm, ne certăm (am 3 băieți!), nu dăm drumul la TV.

Apoi am câteva momente de conectare cu mine și cu soțul meu. Se întâmplă rareori să lucrez pe seară sau să citesc informații „serioase”. Sunt ușor deconectată de știri – soțul meu e cel care-mi spune ce s-a mai întâmplat prin lume. Eu sunt conectată la lumea mea și asta mă ajută foarte mult.

Ce femei te inspiră?

Oh, multe femei mă inspiră: Cosmina Grigore, Aviva Romm, Domnica Petrovai, Gabi Urda, Camelia Moga, Madi Bozeanu, Lia Bolte, Anca Maftei. Sunt mult mai multe decât atât, mulțumesc pentru întrebare :).

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Fericirea înseamnă să te trezești cu zâmbetul pe buze, să nu uiți să râzi cu gura până la urechi, să ierți, să fii blândă cu tine și să te culci cu acest sentiment de împlinire pentru viața pe care ai primit-o.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡