Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Despre branding personal, partea a doua

Acest articol reprezintă chintesența transformării mele din ultimele luni, cu exemple reale și concrete.

Despre branding personal, partea a doua
Foto: Felicia Simion

Dacă nu ți-ar fi frică, tu ce ai face în viață?

Este întrebarea la care mi-am propus să răspund în articolul de astăzi, al doilea dintr-o serie pe care am început-o în urmă cu doar câteva luni (vor mai fi și altele) atunci când am decis să fac lucruri la care, până de curând, mi-ar fi fost teamă doar să mă gândesc la ele, darămite să le și dau aripi să zboare libere, asumate, dar vulnerabile.

Așadar, acest articol reprezintă chintesența transformării mele din ultimele luni, cu exemple reale și concrete.

O scurtă introducere înainte de a vorbi efectiv despre Procesul de Branding Personal pe care l-am urmat, pentru a înțelege mai bine contextul.

Burnout-ul prin care am trecut - și despre care am povestit des fie pe blog, fie în articolele publicate pe platforma Thrive Global România - a lăsat ceva urme în structura mea, acesta fiind și unul dintre motivele principale pentru care am decis să apelez la un specialist în branding personal.

Perioada aia neagră nu doar că mi-a tăiat mult din elan, din randament, din energia aproape fără sfârșit cu care mă puteam lăuda în urmă cu doar câțiva ani, dar mi-a creat și o anxietate în raport cu ceea ce pot face vs ceea ce vreau să fac. De câte ori am o perioadă ceva mai aglomerată, pe măsură ce îmi pun task-uri pe listă, mă confrunt cu acea teamă că recidiva burnout-ului pândește după colț.

Or asta se traduce, în cazul meu, în tergiversarea unor chestiuni pe care le am de făcut, printr-o dificultate în a reuși să mă organizez, cu scopul de a avea trasate niște direcții clare, o structură coerentă, eficientă. Iar aici a intervenit rolul Rusandei Davideanu, expert în brand personal (voi detalia în rândurile de mai jos).

În primul articol pe care l-am publicat pe blog, Despre experiența procesului de Personal Branding, am răspuns la întrebările:

De ce am apelat la un astfel de serviciu?
Ce presupune experiența Personal Branding?
Ce îmi place mie la acest proces?
Cum să alegi omul potrivit pentru această misiune?

Astăzi, voi vorbi despre cum m-a ajutat și mă ajută pe mine - este un work in progress - experiența unui proces de branding personal.

În urma primelor noastre întâlniri, Rusanda a lucrat Manualul meu de Brand Personal - 92 de pagini atent documentate, bine studiate, cu un respect și o empatie demne de apreciat față de valorile mele. Până și design-ul manualului este "so me": minimalist, dar cu acele accente care mă definesc și mă diferențiază.

INSIDE (primul pas din planul de brand personal)

Înainte de toate, procesul de branding personal a reprezentat, pentru mine, un nou prilej de a mă așeza mai bine în interiorul meu, de a-mi asuma neajunsurile și de a-mi celebra atuurile. Poate că pare superficial, dar nu pentru o persoană ca mine, cu un critic interior extrem de dur (pe care îl tratez și la terapie).

Sunt genul de om care se autosabotează când vine vorba despre a ieși în față, de a își recunoaște meritele și reușitele. Dar, pe de cealaltă parte, sunt prima care se biciuiește și pentru cea mai banală greșeală. Așa că aveam musai nevoie de cineva din exterior, care este deopotrivă obiectiv și cu know-how-ul la pachet, adică de cineva ca Rusanda. :)

Ce mi-a plăcut foarte tare este că a înțeles perfect cine sunt, ce fac, ce transmit mai departe și care este nevoia mea reală din partea ei. Sincer, când ne-am întâlnit pentru a-mi prezenta și da Manualul de Brand Personal, am rămas efectiv surprinsă (ok, nu m-am gândit nicio clipă că Rusanda va veni nepregătită sau că va face o treabă de mântuială) de cât de exactă și de corectă a ieșit partea din manual care se referă la mine și la povestea mea.

În cadrul acestui prim pas din planul de Brand Personal, denumit INSIDE, Rusanda a structurat următoarele:

  • Viziune
  • Misiune
  • Valorile brandului
  • Vocea brandului
  • Atitudinea de brand
  • Tipajul meu psihologic
  • Arhetipurile pe care le îmbrățișez prin ceea ce fac și sunt (conform clasificării lui Jung a tipurilor de personalitate)

Știam despre psihologul Carl Gustav Jung și despre clasificarea lui cu privire la cele 12 arhetipuri, fiecare arhetip având propriile valori, semnificații și trăsături de personalitate, dar nu am studiat în profunzime și, cu atât mai puțin, m-am întrebat vreodată ce arhetipuri (de regulă, avem două sau mai multe arhetipuri care ne caracterizează, unul dintre ele fiind mai dominant decât celelalte) mă reprezintă.

Rusanda mi-a spus, cu explicații pertinente și documentate (inclusiv cu exemple de branduri, vedete, personalități care se încadrează în cele două arhetipuri), că mă încadrez la Everyman - Hero. Am fost, încă o dată surprinsă, cât de bine a înțeles Rusanda cine sunt, dar mai ales cât de bine a văzut dincolo de cine sunt astăzi și a înțeles cine vreau să devin.

Cât despre cele două femei care sunt "o Everyman" și "o Hero", ambele reprezintă persoane pe care le admir, cu care rezonez, cu care am lucruri în comun.

Pe lângă cele de mai sus, Rusanda a venit cu un plan de recomandări cu privire la:

  • Obiective de business
  • Obiective de comunicare
  • Strategie de Social Media

OUTSIDE (al doilea pas din planul de Brand Personal)

Aceasta este parte fun a procesului de Brand Personal, dar a avut, recunosc, și o componentă educativă. Nu au fost noțiuni pe care nu le știam deja, dar adevărul este că nu prea țineam cont de ele.

În cadrul acestui pas, Rusanda a gândit pentru mine:

  • Color Scheme
  • Body Shape
  • Elemente de Stil
  • Hair & Make - Up
  • Style Inspo (my fav part)
  • How to Pose (drama vieții mele :)) până acum!), cu exemple de "așa da" și "așa nu" luate dintre pozele mele, dar și din alte surse de inspirație pentru "așa da". Deja se văd îmbunătățiri, nu? :D
Octombrie 2021
Februarie 2022
  • Shopping List. Mi-a plăcut ENORM tot ceea ce mi-a propus Rusanda, mai ales recomandările referitoare la designeri români, pentru că vin într-o perioadă în care chiar simt că mi se potrivesc creațiile unor branduri de la noi. Shopping List-ul pregătit de Rusanda a inclus tipuri de haine și de încăltăminte care mi se potrivesc atât ca stil, cât și în raport cu silueta mea mignonă, dar și exemple concrete de ținute pe care le pot comanda online sau cumpăra din magazinele respective.

Din nou, și această etapă mi-a fost prezentată de către Rusanda într-o manieră profi, documentată, argumentată, tot tacâmul. Nimic nu a fost pe lângă, nimic forțat sau care să nu mi se potrivească sau care să nu fie conform valorilor și gusturilor mele.

TRANSFORMATION (pasul trei din planul de Brand Personal)

Rusanda a identificat, în cadrul acestui pas trei din planul de Brand Personal, o serie de obstacole - pe care mă încăpățânam să mi le pun singură - în reale atuuri. Voi încerca, așadar, în rândurile de mai jos nu doar să enumăr aceste puncte, ci să și exemplific cu schimbări clare prin care fie am trecut deja, fie trec, fie sunt pe drumul cel bun. Îți amintești că am menționat la începutul articolului că tot acest proces de Branding Personal este un work in progress, da? :D

De la conformă și politically correct la autentică și asumată, cu bune și cu rele.

Până să pornesc în această călătorie alături de Rusanda, recunosc că am fost ceva mai rezervată cu expunerea mea în online, cu atât mai mult în ceea ce privește unele chestiuni extrem de personale. Dacă mă urmărești deja în Social Media sau îmi citești blogul, știi că am fost mereu deschisă și reală în legătură cu părțile delicate din viața mea, însă cumva simțeam că pot face mai mult pentru a-i inspira pe ceilalți chiar dacă asta ar însemna să devin autentică până la capăt, deci și vulnerabilă.

Un prim pas în această direcție l-a reprezentat colaborarea cu platforma Thrive Global România, unde am povestit cât se poate de raw, de asumat despre experiența mea cu burnout-ul și depresia.

Cum m-a ajutat maternitatea să depășesc al doilea episod de burnout

Schimbarea e un bilet către fericirea autentică

Burnout: drumul spre vindecare trece și prin recidivă

Supraviețuitoarea unui burnout și a unei vieți care nu-i aparținea

Și tot la capitolul acesta, curând, voi povesti mai multe despre implicarea mea în Proiectul “Oameni fără măști” inițiat de fotograful Ionuț Iordache, în cadrul căruia am vorbit despre lucruri extrem de personale legate de relația de hate cu al meu corp, despre căsnicia mea, dar și despre cum m-a afectat absența tatălui meu.

De la complex de inferioritate și Imposter syndrome la a recunoaște că sunt bună și merit lucruri bune

Ei bine, asta încă mai tratez și la terapie, pentru că am foarte mult de lucru în direcția acestui Imposter syndrome. Faptul că scriu articolul de față este primul semn că cele două neajunsuri în care mă tot blocam și-au redus considerabil din intensitate.

De la a depinde de părerea celorlalți la a te valida pe tine pentru omul care ești astăzi

În mod clar țin cont și de opinia celor din jurul meu, ar fi o ipocrizie din partea mea să afirm contrariul, dar am triat mult, drastic, în acest sens. Iar posibilitatea primirii unui hate nu mă mai sperie, nu îmi mai știrbește din elanul și energia pe care le am.

Și aici îmi vine în minte un citat mai vechi și foarte cunoscut, de altfel, dar mereu de actualitate: "Don’t take criticism from someone you wouldn’t take advice".

De la Raluca din spatele reflectoarelor la Raluca din fața reflectoarelor

Oh, what a journey has been! Lately, am acceptat propuneri de ședințe foto și proiecte la care, până recent, aș fi răspuns cu un categoric "NU", deși rezonam 100% cu ideea, povestea, oamenii.

Ședință foto realizată de Felicia Simion
Ședință foto "Mommy & Me" realizată de Ioana Buru
Eu și Rita, în cadrul proiectului foto "Postpartum" al Feliciei Simion
Prima întâlnire a Procesului de Branding Personal, alături de Rusanda
Participarea la avanpremiere, la cinema. Mulțumesc, RAN Communication :)

Acestea sunt doar câteva dintre "reușitele" mele din ultima perioadă. Sunt conștientă că pentru multe dintre voi, toate acestea sunt chestiuni banale, dar pe mine m-au scos mult din zona mea de confort. And the best is yet to come!

Nu pot trece la punctul următor fără să nu menționez aici gestul Marei Coman (mulțumesc!!!) de a mă nominaliza în cadrul unui eveniment live. :)

De la a prinde curaj și putere la a da și altora curaj și putere, prin vocea ta.

Unul dintre motivele pentru care am decis să scriu din nou în online, sub forma a ceea ce înseamnă ralucaharabagiu.com, pe lângă efectul terapeutic pe care îl are acest blog asupra mea, a fost dorința mea de a-i inspira și pe alții, de a-i ajuta să îmbrățișeze arta de a trăi frumos, nu perfect, nu fără greșeală sau zile mai puțin bune, ci fain și asumat.

Iar procesul acesta de Branding Personal - cu Rusanda la cârma lui - mi-a întărit convingerea că eu chiar am curajul și puterea să fiu de folos și altora. Mesajul din postarea de mai jos este unul mai vechi, dar reflectă realitatea comunității mele de astăzi.

De la the good girl la a-ți pune în valoare feminitatea puternică

Cred că diferența dintre cele două ședințe foto e evidentă. :)

Ședință foto realizată de Felicia Simion, noiembrie 2021
Ședință foto realizată de Felicia Simion, aprilie 2022

Manualul de Brading Personal realizat de către Rusanda Davideanu mai include, alături de cele deja menționate în articol, recomandări și idei creative din mai multe sfere: dezvoltare personală, dezvoltarea brandului, blog, dar și o serie de articole menite să mă ghideze în continuarea acestui proces.

Rusanda Davideanu

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡