Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Ema Baniță, Image Consultant, despre arta de a te îmbrăca frumos

Despre stil, piese timeless, branduri românești și despre cum ne putem educa emoția interioară prin intermediul ținutelor pe care le purtăm.

Ema Baniță, Image Consultant, despre arta de a te îmbrăca frumos

"I think everything in life is art. What you do, how you dress, the way you love someone and how you talk." Citatul Helenei Bonham Carter mi-a venit în minte odată cu ideea de a o invita pe Ema Baniță, image consultant, să îmi povestească puțin despre universul ei înnobilat cu mult bun gust, dar care nu se limitează numai la haine, ci se extinde armonios și firesc în toate sferele vieții.

Așadar, am vorbit cu Ema despre stilul privit ca un puzzle, acele piese vestimentare timeless pe care e musai să le ai în garderobă, dar și despre branduri românești pe care le vei iubi și tu, cu siguranță, despre cum ne putem educa și hrăni emoția interioară prin intermediul ținutelor pe care le purtăm, despre ce înseamnă fericirea.

Ema fotografiată de Ioana, Desene cu lumină

Ema, ai avut întotdeauna această predilecție pentru frumos?

Cred că da. În copilărie, am făcut pictură timp de șase ani, și asta sigur mi-a dezvoltat simțul artistic. Îmi amintesc și că, atunci când mă jucam cu păpușile, le făceam haine din diferite bucăți de materiale :).

Crezi că bunul gust este un soi de emoție interioară pe care o ai sau nu, fie este o aptitudine care se poate educa în timp?

Cred că ne putem educa în acest sens și o putem face în foarte multe moduri: fiind atenți în jurul nostru, mergând la muzee, vizitând alte țări, din cărți sau chiar și atunci când mergem cu mașina și ne uităm pe geam în loc să stăm cu ochii în telefon (desigur, în situațiile în care nu tu ești șoferul).

Cum zicea Diana Vreeland: “The eye has to travel”.

Când ne gândim la semnificația stilului, ne rezumăm doar la haine sau îl integrăm într-un pachet care vorbește despre noi…și pentru noi?

Bineînțeles că stil nu înseamnă haine! Aceasta e o mică parte. Stil înseamnă postură, atitudine, alegeri conștiente, încredere, energia ta ca persoană.

Stilul este un cumul de foarte multe lucruri, ca un puzzle. E nevoie de toate piesele ca să formeze un tot armonios.

Ce le determină pe femei să opteze pentru o schimbare radicală de garderobă și, în același timp, să apeleze la un profesionist în domeniu?

În primul rând, frustrarea cauzată de sentimentul de nefericire pe care îl experimentează în momentul în care deschid dulapul sau când se uită în oglindă.

Apoi, lipsa de timp sau interes în această zonă. Doar că sunt conștiente, totodată, că oricât ne-am încăpățâna să nu acceptăm că felul în care arătăm și ne prezentăm contează, nu putem să fugim de realitate, mai ales că toate știm și simțim pe pielea noastră cât de mult ne schimbăm ca încredere, vibe atunci când ne simțim bine cu noi.

Și dacă am adus în discuție “profesionistul în domeniu”, ce înseamnă, mai exact, Fashion stylist / Style Coach / Image Consultant?

Fashion stylist este cel care se ocupă de imagine în zona de shooting-uri de revistă și nu numai, videoclipuri, apariții pe covorul roșu, în cazul persoanelor publice.

Consultantul de imagine lucrează cu oameni ca mine, ca tine, care au nevoie de ajutor pe zona de imagine.

Style Coach-ul vine, așa cum îi spune și denumirea, cu partea de coaching, exerciții și diferite tool-uri pentru a identifica ce alte probleme (emoționale, de exemplu) ne împiedică să fim bine cu noi înșine.

Care sunt acele timeless pieces care nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei?

Eu evit să fac astfel de liste pentru că stilul de viață este cel care dictează aceste “it items”. Adică, dacă ești o mamă cu doi copii mici, și cel mai mult timp îl petreci în parc și acasă, normal că nu vei avea nevoie de o rochie de seară, cum ar avea nevoie o femeie single care iese mult în oraș.

Desigur, un sacou clasic este o piesă pe care o putem integra în foarte multe ținute, o cămașă albă sau o rochie care poate fi purtată atât ziua, cât și transformată pentru seară, sunt piese foarte utile în orice tip de garderobă.

Care sunt brandurile tale preferate și ce te determină să le alegi în detrimentul altora?

Îmi place foarte mult să port și să susțin designerii români, pentru că avem mulți foarte talentați care fac haine deosebite și calitative. În ultimii ani, am început să caut haine cu design simplu, dar cu detalii care le fac speciale, și asta găsesc la Omra, Ami Amalia, Ninina, Moos, Oana Lupaș, Ioana Ciolacu. Aceste branduri mi-au venit instant în minte pentru că le sunt fidelă de câțiva ani și le apreciez tare.

Pe contul tău de Instagram, publici în mod constant reels, în care oferi tips&tricks extrem de utile. Cum sunt primite aceste materiale de către comunitatea ta? Crezi că sunt tot mai multe femei preocupate de un stil vestimentar corect, coerent, frumos?

Femeile vor fi mereu preocupate de cum arată, și sunt tare încântată că am o comunitate care a crescut mult. Mă bucur că pot oferi realmente ceva folositor, dar și să cunosc femei minunate (cum te-am cunoscut și pe tine), să mă simt utilă și în online, pentru că nu cred că mai e suficient doar să postăm lucruri frumoase și atât.

Și pentru că nu mă pot abține: care este relația ta cu rujul roșu? :)

Rujul roșu chiar este ceva special pentru mine! Are puterea de a mă face să mă simt frumoasă purtându-l doar pe el, fără niciun alt tip de makeup. Îl ador pur și simplu! Este feminin, clasic, elegant și sexy.

Unde te pot găsi persoanele care doresc să apeleze la serviciile tale?

Pe Instagram, desigur, sau pe mail - emanu.banita@gmail.com.

Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Fericirea o găsesc în lucruri aparent minore, dar pe care știu că nu toată lumea le are, și atunci apreciez asta. De exemplu, luxul de a putea petrece timp cu fetița mea oricând vreau, faptul că am libertate (atât profesională, cât și în viața personală), că mă simt liniștită și bine cu mine. Genul ăsta de lucruri mă fac să mă uit la viața mea și să fiu recunoscătoare.

foto: arhiva Emei.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡