Categoria HOME DECO murmura după un nou articol.
Interviurile realizate cu Sarah Scarlat, designer de interior, cu Anca Iuhas, Inspiring Setups, și cu Sandra Stoicovici, littlestories.athome, au fost extrem de apreciate de către comunitatea mea, semn că împărtășim aceeași pasiune pentru frumos și când vorbim despre amenajarea casei, nu doar despre modă sustenabilă, cărți și locuri #musaidevizitat.
Așadar, am invitat-o pe prietena mea, Alina Drăghici, arhitect, designer de interior și owner DAS Kreativ Studio, la o discuție despre camerele copiilor.
Este un interviu tocmai bun de citit la cafea sau ceai chiar dacă nu ai copii. Alina este un profesionist extrem de talentat și de creativ inclusiv când vorbim despre amenajarea spațiilor destinate adulților.
Alina, o să încep interviul cu o întrebare pe care sunt convinsă că o au în minte toți părinții: cum găsim un echilibru între estetic, fun și funcțional atunci când vorbim despre camera copilului?
O întrebare tare grea..:))). Echilibrul se construiește astfel: pornim de la nivelul funcțional și abia apoi, în funcție de vârsta copilului, se integrează zona de distracție și / sau studiu, toate armonizate într-o manieră cât mai estetică.
Eu mă folosesc de câteva trucuri, dar cel mai mult depinde de categoria de vârste pentru care amenajez spațiul. În funcție de acest criteriu, sunt aspecte cărora le acord mai multă atenție și spațiu, și altele pe care le las în plan secundar.
De exemplu, dacă vorbim despre o cameră pentru un infant, acord mai multă atenție zonei funcționale, de easy nursery, și creez un spațiu cât mai liniștitor și funcțional.
Prin comparație, pentru camera unui toddler, acord o mai mare atenție zonei dedicate ludicului/jocului, care e cel mai important aspect al dezvoltării lui.
În materie de trucuri, apelez la mobilierul customizat, astfel încât să pot optimiza orice spațiu, mă folosesc de surse de lumini potrivite, materiale child friendly și texturi prietenoase, rezistente la pete, antialergice, etc.
Spune-mi, te rog, ce ar trebui să includă camera unui bebeluș?
Designul unei camere, al oricărei încăperi, de fapt, este foarte important din punctul meu de vedere, la orice vârstă.
Este necesar să învățăm să trăim cu frumosul sub toate formele lui.
Dar pentru camera unui infant, cel mai important este să asigurăm partea funcțională (pătuț, o zonă de schimbat/înfășat, o zonă de relaxare pentru mamă, fotoliu de alăptat, canapea pentru odihnă) și o atmosferă cât mai relaxantă pentru bebe și pentru mamă, prin tonuri de culori blânde, lumină de veghe dimabilă și un spațiu cât mai aerisit.
Deoarece această perioadă este relativ scurtă, nu are nevoie de foarte multe piese de mobilier, așa că mizez pe piese de mobilier ce se pot transforma odată cu creșterea copilului.
Pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 2.5 ani și 6 ani, ce elemente noi ce țin de funcționalitate, dezvoltare emoțională, intelectuală, care au legătură cu ludicul, ar trebui luate în considerare de către părinți atunci când decid să reamenajeze camera celui mic?
Deja de la 2.5 ani lucrurile încep să se mai complice 😊.
- Trebuie acordată o atenție deosebită zonei de dormit, de aceea, recomand paturile joase de tip Montessori;
- Biblioteca este piesa esențială care nu trebuie să lipsească;
- Mobilier dedicat expunerii jucăriilor;
- Covor pufos, pentru că, la această vârstă, joaca pe covor este principala activitate.
Ce modificări "suferă" camera copilului în momentul în care acesta trece la etapa școlară?
Etapa școlară este marcată prin apariția zonei de studiu: biroul, prin comparația cu măsuța de activități prezentă de la 2.5-6 ani.
Școlarii sunt mai vocali, au cerințe, pasiuni și preferințe de culori mult mai conturate.
Procesul de amenajare se desfășoară în strânsă legătură cu copilul și părinții.
Cum ar trebui să arate camera unui adolescent?
Vorbim deja despre un adult în devenire. Adolescenții sunt, de cele mai multe ori, foarte vocali și cu păreri foarte bine conturate.
Discuția o port, în proporție de 80%, cu copilul. Camerele pe care le amenajez pentru adolescenți sunt modelate după gusturile, pasiunile și preocupările lor.
Mai vreau să menționez încă un aspect căruia eu îi acord o importanță foarte mare: intimitatea.
Care este in opinia ta elementul care nu ar trebui să lipsească din camera unui copil?
BIBLIOTECA 😊)).
Nu există concept de amenajare fără o bibliotecă, fără ideea de cărți în viața oamenilor, din punctul meu de vedere.
Camera pentru băiat vs camera pentru fată sau cameră neutră? Ce culori și texturi preferă părinții în 2023?
Este strict alegerea părinților. Am avut și dorinte ferme, în care am fost rugată să abordez amenajarea camerei neutru din punct de vedere cromatic.
Legat de a doua întrebare, de obicei, apelează la mine ca la un specialist, drept care merg cu încredere pe recomandările mele.
Ce culori și texturi propun specialiștii în domeniu pentru anul acesta?
Anul acesta, vedeta este VIVA MAGENTA, dar atât în 2022, cât și la începutul anului 2023, se observă o tendință spre culori mai îndrăznețe.
Roz, albastru și verde sunt printre cele mai folosite.
Și dacă tot suntem la capitolul culori și texturi, acestea sunt alese de către designerii de interior și în funcție de impactul emoțional, vizual, tactil pe care l-ar putea avea asupra copilului sau se raportează exclusiv la partea estetică?
Fiecare material folosit trebuie să îndeplinească anumite cerințe, să fie safe pentru folosirea lui în preajma copilului.
Deci, condiția de siguranță primează în detrimentul părții estetice.
Îmi poți da, te rog, câteva exemple de site-uri și / sau branduri unde părinții pot găsi mobilier și accesorii de calitate pentru camera copilului?
Da, un furnizor foarte bun este Ikea 😊. Apoi, mai recomand Nomi.ro, Decorpentrucopii.ro, The Home, Somproduct, Mobexpert etc. (secțiunea dedicată copiilor).
Căror criterii ar trebui să corespundă mobilierul și accesoriile din camera unui copil din punct de vedere al siguranței acestuia?
Materialele sunt, de obicei, prietenoase cu mediul și cu oamenii mici:
- tapetul este special creat;
- mobilierul nu are colțuri ascuțite, este ergonomic, vopsit în culori pe bază de apă;
- textilele sunt antialergice, antistatice și antipată.
De toate aspectele acestea se ține cont atunci când amenajăm camera celor mici.
Ești designer de interior, dar ești și mamă. Din ambele perspective, consideri că cei mici ar trebui încurajați să-și exprime preferințele în ceea ce privește amenajarea camerei lor?
Țin cont și de părerea copilului oricât de mic ar fi. Încerc să găsesc legături și să mă conectez cu el astfel încât să pot ajunge acolo de unde pleacă inspirația.
Relația cu oamenii pe care îi întâlnesc este, pentru mine, un izvor de inspirație.
Cum procedăm în cazul în care sunt doi copii care împart aceeași cameră? Cum reușim să împăcăm personalități / stiluri diferite?
Este un proces un pic mai dificil, o provocare, deoarece trebuie găsite elemente comune din care să rezulte un concept unitar. Dar, în același timp, este important să ținem cont de personalitatea fiecăruia și să delimităm un spațiu personal pentru fiecare.
Un alt aspect care ajută foarte mult acest tip de amenajare este utilizarea spațiului pe verticală, cu paturi supraetajate. Astfel se obține mai mult spațiu pentru zona de studiu, joacă sau depozitare.
Unde poți fi contactată de către cei aflați în căutarea unui designer de interior indiferent că vorbim despre părinți sau adulți fără copii?
Das Kreativ Studio, pe Facebook și pe Instagram.