Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Alexandra Caspruf: bijuteriile mele cuceresc mai ales prin atenția la detalii

Despre universul fascinant al bijuteriilor lucrate manual - de la idee la procesul de creație, despre călătorii - o sursă esențială de inspirație, despre bun gust și fericire.

Alexandra Caspruf: bijuteriile mele cuceresc mai ales prin atenția la detalii

Nu am avut niciodată vreo relație specială cu bijuteriile. Mi-au plăcut mereu, desigur, doar fac parte din universul esteticului, le-am admirat întotdeauna pe femeile care poartă inele (pentru că sunt fascinată de mâini și manichiură), pandantive sau cercei.

La mine ceva nu a funcționat în sensul ăsta. Poate și pentru că nu mă atrag bijuteriile comerciale. Sunt frumoase, nu pot susține contrariul, dar nu este suficient cât să îmi doresc să le port, cu foarte mici excepții.

În ultimii 3-4 ani, ceva s-a schimbat (mă rog, s-au schimbat multe chiar) și am ceea ce se numește "a thing" pentru bijuteriile care au în jurul lor o poveste, care sunt realizate în ateliere mici și cochete, cu migală, dar mai ales cu pasiune.

Acestea fiind zise, Alexandra Caspruf, owner Alexandra Caspruf Jewelry, a fost o alegere firească pentru interviul de astăzi, dar mai ales pentru un loc pe lista mea de #inspiringwomen. Am povestit cu ea despre universul fascinant al bijuteriilor lucrate manual - de la idee la procesul de creație, despre călătorii - o sursă esențială de inspirație, despre bun gust și fericire.

ps: mi-a rămas în minte ceva ce mi-a spus Andreea Tocitu în interviul pe care l-am realizat împreună, așa că las aici din nou: Alese în acord cu personalitatea ta, accesoriile îți pot completa fără doar și poate ținuta, ziua, și cu siguranță, starea de spirit cum nimic altceva nu o poate face.

Alexandra, tu ai lucrat 10 ani ca stilist. Ce anume te-a atras la universul acesta al modei?

Efervescența, dinamismul, libertatea...Când lucrezi în modă, nicio zi nu este plictisitoare. Cunoști în permanență oameni noi, construiești povești, te simți mereu cu un pas înaintea vremurilor.

Bijuteriile și accesoriile sunt considerate de mulți oameni ca fiind frivolități, obiecte de care ne putem lipsi cu ușurință. Spune-mi, Alexandra, care este, de fapt, rolul acestora în viața noastră?

Moda în sine este o frivolitate, dar am intrat cu toții în joc☺. Bijuteriile sunt singurele accesorii pe care le putem purta în permanență și tocmai de aceea cred că sunt cel mai aproape de sufletul nostru.

Cum a prins aripi brandul care-ți poartă numele?

Am început cu o colecție capsulă, de vacanță, și am continuat în același registru. Mi-am dorit să conturez un univers bourgeois boheme, cu piese prețioase, dar deloc pretențioase, versatile și atipice. Bijuteriile noastre readuc în prim plan frumusețea imperfecțiunilor, asimetriile, elementele etnice, mixurile neconvenționale. Pot fi purtate oricând și oriunde, mixate între ele sau cu alte accesorii.

Iubesc conceptul de stackable jewelry!

Vedetele creațiilor tale sunt perlele. De ce tocmai ele?

Mi-am dorit să dau o viață nouă perlelor, să le scot din zona de confort și să le împing către cool, edgy, jucăuș, easy to wear.

Sunt fascinată de procesul de creație al produselor lucrate de către artiștii independenți. Îmi poți povesti puțin, te rog, despre procesul prin care trece o bijuterie realizată de tine, de la concept până la creația finală?

Nu există o rețetă, unele piese pornesc de la un element, o culoare, o piatră. Altele se conturează ca răspuns la întrebări simple pe care mi le pun mie...Ce colier ai purta acum, zi de zi? Cum ar arăta un anklet simplu, dar chic? Ce bijuterii ai purta de Crăciun? Etc.

Fiecare colecție explorează o anumită zonă cromatică, are elemente cheie, cum ar fi accesoriile celeste, marine, perlele pastelate, etc.

"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu, ca artist, la acest citat, Alexandra?

Cred că bijuteriile mele cuceresc mai ales prin atenția la detalii. Am încercat să conturez un univers boem, de o sensibilitate aparte, susținut tocmai de autenticitatea pietrelor naturale și unicitatea perlelor.

Micile imperfecțiuni sporesc farmecul unei bijuterii.

Cum este femeia care poartă bijuteriile Alexandra Caspruf?

Cred că femeile care ne poartă bijuteriile le apreciază pe cele cu poveste și creațiile artizanale. Iubesc moda, dar nu sunt fashion victims, sunt sensibile, îndrăznețe și libere să se exprime în felul lor.

Atât pe contul personal de Instagram, cât și pe contul de Instagram al brandului de bijuterii, fotografiile din vacanțe sunt omniprezente. Călătoriile sunt principala ta sursă de inspirație?

Într-adevăr, călătoriile sunt principala mea sursă de inspirație. Mă raportez la ele ca la un moodboard real, unde culorile naturii, arhitectura, elementele etnice, detaliile specifice, gastronomia, toate conturează un cadru magic întotdeauna.

Cum definești bunul gust?

Capacitatea de a înfrumuseța totul în jurul tău, cu nonșalanță și naturalețe.

Ce femei te inspiră, Alexandra?

M-au inspirat întotdeauna prietenele mele (se știu ele☺) pentru că sunt femei puternice și speciale.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

În acest moment, fericirea înseamnă o zi pe mare, de la răsărit la apus.

foto: Alexandra Caspruf

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡