Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Ana Chitoran, despre arta de a trăi frumos

Un interviu care celebrează feminitatea și simplitatea.

Ana Chitoran, despre arta de a trăi frumos
Foto: Felicia Simion, rochie Parlor

Sunt întrebată deseori dacă sunt blogger de lifestyle. Recunosc că nu este o titulatură care mi se potrivește musai. Sunt jurnalistă înainte de toate. Dar dincolo de ce îmi scrie pe niște diplome, simt că sunt storyteller.

Atunci când aleg să scriu despre un subiect, un loc, o persoană, întotdeauna, fără excepție, pornesc de la o poveste. Aduc cumva acest "lifestyle" într-o zonă cu mai mult sens și substanță, transform aparente frivolități în ritualuri, rutine, caracteristici menite să construiască această artă de a trăi frumos despre care tot menționez eu în online.

Așadar, ralucaharabagiu.com nu este niciodată doar despre haine, branduri, businessuri, fotografii frumoase etc. Iar interviul de astăzi nu face excepție.

Ana-Maria Chitoran reprezintă chintesența feminității și a unei simplități pe care eu o prețuiesc tot mai tare. Ana este genul de femeie care nu "țipă" nici prin comportament, nici prin ceea ce poartă, ci se hrănește cu frumos din propriul univers și din cel al altor femei, pentru ca mai apoi să facă, la rândul ei, rai din ceea ce are.

Așadar, te invit să descoperi arta de a trăi frumos prin ochii, mintea și sufletul Anei Chitoran.

Ana, contul tău de Instagram este unul dintre preferatele mele din seria celor Made in Ro. Povestește-mi, te rog, mai multe despre acest univers al tău care îmbină o estetică ireproșabilă cu un mood de serenitate.

Raluca, îți mulțumesc pentru cuvintele minunate. 🤍

Mă bucur enorm de mult că reușesc să transmit asta. Deși activez într-un domeniu tehnic, unde trebuie să fiu 99% cerebrală, în realitate sunt o sensibilă și o romantică.

Îmi place să visez. Lucrez mult la mine lately și încerc pe cât posibil să devin cea mai bună versiune a mea. Cred că am evoluat mult și frumos, și mă consider o norocoasă pentru că am reușit să ajung până aici.

Sunt pasionată de tot ce este frumos și de bun-gust, am o latură artistică în mine pe care sper să îmi dau voie, într-o bună zi, să o explorez mai mult.

Ador să călătoresc și să descopăr locuri autentice, să observ detaliile arhitecturale ale caselor vechi care spun o poveste.

Nu îmi plac locurile turistice și aglomerate, prefer locurile unde pot să simt că timpul se oprește în loc. Îmi place natura în forma ei cea mai pură.

Ana, fotografiată de Felicia Simion în atelierul artistei Diana Cojocaru, bluză Crina Bulprich

Aproape de fiecare dată când postezi o fotografie cu tine, efectiv nu îmi pot lua ochii de la rochia pe care o porți. Relația mea cu rochiile a început după 30 de ani, și odată cu ea mi-am redefinit feminitatea și o anume iubire față de sine pe care nu am trăit-o niciodată. Cum te simți atunci când porți rochie și care sunt brandurile tale favorite, știu că adori inclusiv branduri românești?

Cred că rochiile îmi definesc cel mai bine stilul vestimentar. Mă fac să mă simt delicată și feminină.

Brandul meu preferat este Cecilie Bahnsen, însă în ultimii ani am început să cumpăr tot mai mult de la creatori români, pentru că sunt extrem de talentați.

Îmi plac hainele care spun o poveste. Sunt o mare admiratoare a creațiilor lui Lucian Rusu, Crinei Bulprich, Anei Alexe, Laliwear, Octaviei Chiru și Ami Amalia.

Ana, fotografiată de Felicia Simion în atelierul artistei Diana Cojocaru; rochie Ana Alexe

Ești și mamă de fată. Ce valori absolut indispensabile îi transmiți Avei?

Să fie corectă, să fie blândă și empatică. Să iubească din tot sufletul, să fie curajoasă și curioasă să descopere locuri și oameni. Să fie autentică și să se bucure de călătoria prin viață. Să își dea voie să cadă și să îmbrățișeze asta ca pe o lecție, să trăiască la maximum fiecare experiență, să fie ancorată în prezent.

Vreau să îi fiu alături fără să îi tai aripile, însă vreau să știe că sunt acolo ca o plasă de siguranță.

Mi-am propus să o ghidez să se descopere fără să îi influențez alegerile, să aibă încredere deplină în ea. Nu i-am grăbit în niciun fel procesul de dezvoltare, am lăsat-o să facă totul în ritmul ei.

O iau peste tot cu mine pentru că vreau să îi ofer experiențe multiple și reale, chiar nu vreau să crească într-o bulă perfectă. Mergem cu autobuzul, vorbim cu necunoscuți, călătorim peste tot în lume împreună.

Și nu în ultimul rând, îmi doresc tare mult să nu pună preț pe ce cred alții despre ea, să nu încerce să fie pe placul altora, ci mai degrabă true to herself.

Se vorbește mult, foarte mult despre body positivity. Cum percepi tu acest concept și cum te raportezi ca femeie la propriul corp?

Corpul meu a trecut prin multe schimbări, iar experiența maternității m-a făcut să îl iubesc mai mult ca niciodată. Este miraculos ce poate să facă acest corp și ce poate să creeze.

Sunt perfect de acord să îți accepți și să îți iubești corpul așa cum este, însă cred că este esențial să îl îngrijești și să îl păstrezi sănătos. E, în primul rând, despre respectul pe care îl ai pentru “casa” în care locuiești, pentru că în realitate asta este corpul pentru noi.

Nu sunt adepta mersului la sală, însă încerc să fac zilnic mișcare și merg foarte mult pe jos, iar de curând am descoperit pilatesul, care îmi place foarte mult.

Ana, fotografiată de Felicia Simion în atelierul artistei Diana Cojocaru; rochie Ana Alexe, inel Diana Cojocaru

Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Bunica mea îmi spunea mereu că moda este așa cum îți stă bine. Și mare dreptate avea! Nu țin cont de trenduri și nici nu fac shopping impulsiv. Cred că în sfârșit mi-am conturat un stil personal și am învățat în ce haine mă simt bine și încrezătoare.

A fost o călătorie lungă însă. Acum sunt foarte atentă la materiale, aleg doar materiale naturale și de înaltă calitate. Și da, prefer să fac investiții în haine pe care știu că le voi avea și peste 10 ani.

Îmi plac piesele vestimentare atipice și atemporale.

Cred că hainele sunt o exprimare vizuală a noastră și că prin ele îți poți contura o imagine sau transmite o emoție. Ar trebui să ne ajute să spunem mai multe despre noi atunci când nu reușim să o facem prin cuvinte.

Ana fotografiată de Desene cu lumină. Rochie Lali Wear

Ce femei te inspiră, Ana?

Mă inspiră femeile naturale, reale, autentice, femeile sincere, femeile care știu să întindă o mână și să te ajute dezinteresat. Femeile discrete, femeile delicate, blânde și fragile, femeile care transmit emoție.

Sunt multe femei care mă inspiră și în viața reală, dar dacă e să ne raportăm la online, sunt multe femei inspiraționale pe care le urmăresc fie pentru partea de lifestyle, fie pentru partea de fashion sau travel.

Alina Tanasă este una dintre femeile pe care le ador și în ale căror valori m-am regăsit de-a lungul timpului.

Revin la contul tău de Instagram pentru că vreau să îmi spui care sunt fotografii tăi preferați și ce reprezintă pentru tine o sesiune foto?

Preferatele mele fără doar și poate sunt Ioana și Felicia. Sunt două femei minunate și extrem de talentate și creative. Sunt două femei cu care am rezonat din prima secundă și care mă fac să mă simt specială.

Îmi place mult tot procesul creativ din spatele unei ședințe foto și mi se pare o reală provocare să gândești un concept. Pentru mine este o evadare într-un univers plin de magie, e un univers care mă fascinează enorm.

Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Fericirea este călătoria, nu destinația.

Fericirea e aici și acum, este despre lucrurile mărunte care sunt esența vieții:

 • e o strângere de mână;
 • o îmbrățișare sinceră;
 • un “te iubesc” spus cu toată inima;
 • un apus;
 • o cafea bună;
 • un zâmbet larg;
 • o conversație telefonică cu o prietenă dragă;
 • un mesaj de la mama;
 • o seară la Ateneu;
 • e atunci când merg desculță prin iarbă;
 • e o melodie care îmi ajunge la suflet;
 • o floare culeasă de pe un câmp și primită în dar de la cei mici;
 • o felie de pepene;
 • un pahar de gin sau o pâine caldă proaspăt scoasă din cuptor.

Fericită sunt acum să scriu aceste rânduri pentru tine și să-ți împărtășesc o bucățică din mine.

Fericită și recunoscătoare sunt pentru că te-ai oprit la mine, că m-ai văzut, că mi-ai oferit din timpul tău să mă cunoști.