Darya, jumătatea brandului OK KINO, este o femeie cu mult bun simț, cu o blândețe inefabilă, de o modestie aparte, dincolo de latura sa creativă absolut fascinantă, că mi s-a părut nedrept să las aici doar un singur articol referitor la piesele vestimentare sublime pe care le realizează alături de colegul ei, Denis Caunov.

Așadar, i-am invitat să îmi răspundă la câteva întrebări despre valorile pe care le îmbrățișează în activitatea lor, despre ce înseamnă slow, premium, ethical fashion, despre identitatea Republicii Moldova care se simte în fiecare haină sau accesoriu creat, despre femeia care poartă OK KINO și, în fine, despre participarea brandului la London Fashion Week.

Îți promit, este un interviu cald și inspirațional care surprinde frumosul în esența lui pură.

Cine sunt Darya Golneva și Denis Caunov?

Darya: Ne-am cunoscut cu mult timp în urmă, am studiat la aceeași universitate - Denis era student la arhitectură, iar eu, la design vestimentar. În timpul studiilor mele, am cerut adesea sfaturi sau opinii externe despre munca mea. Așa s-a întâmplat ca Denis să se implice treptat în modă.

Practic, imediat după absolvirea mea, am continuat să lucrăm împreună la un nivel mai profesionist. În 2020, am lansat brand-ul OK KINO și acum suntem o echipă de doi oameni, implicați în toate etapele creării colecției.

Denis: Pentru mine, toate domeniile creativității sunt atractive, îmi dau plăcere și inspirație. Îmbin munca mea la OK KINO cu munca mea de arhitect în Moldova. Crearea hainelor nu este atât de departe de arhitectură - proporțiile, formele și texturile sunt la fel de importante.

Când am descoperit brandul vostru, OK KINO, primul gând care mi-a trecut prin minte a fost acela că el reprezintă o formă de artă realizată la superlativ pe toate palierele: croiuri, materiale, culori, sustenabilitate. Ce înseamnă pentru voi slow, premium, ethical fashion?

Darya: Vă mulțumesc foarte mult pentru cuvintele calde.

Pentru noi este important ca articolul să fie atemporal și clientul OK KINO să îl poată purta pe termen lung. Noi lucrăm numai cu materiale de calitate înaltă și confecționăm fiecare piesă cu multă grijă și atenție.

O piesă minimalistă și bine gândită în detaliu poate fi purtată atât acum, cât și peste ani. Acesta este probabil cel mai important aspect pentru noi și o caracteristică a modei slow și etice.

Vă luați seva și inspirația din cultura locală, ceea ce face ca brandul OK KINO să reprezinte un mix splendid între autenticitatea și tradiția specifice Republicii Moldova și particularitățile modei contemporane. Care este legătura dintre hainele pe care le purtăm și rădăcinile noastre culturale?

Darya: Călătorim mult prin Moldova, prin satele ei. Sunt sărăcăcioase, dar frumoase în detaliile lor - arhitectura caselor vechi și abundența de nuanțe de calcar. E important pentru noi să reflectăm acest lucru în hainele OK KINO, pentru că aceasta este cultura în care am crescut și în care trăim.

Cred că este necesar să o prezentăm lumii pentru că, în multe privințe, este complet necunoscută. În același timp, chiar și cea mai săracă căsuță din sat este pictată și decorată într-un mod special, fiecare are o formă proprie de verandă sau de poartă veche din piatră. Admirăm sincer aceste lucruri și asta se reflectă în hainele pe care le creăm.

OK KINO
OK KINO is a Moldova-based womenswear brand founded. Through collections OK KINO try to combine the authenticity of native country with the contemporary fashion.

Cum este femeia care își răsfață corpul - și sufletul - cu haine semnate OK KINO?

Darya: Această întrebare este întotdeauna un pic complicată pentru mine. Cred că încep să înțeleg acest lucru pe măsură ce brandul se dezvoltă. În primul rând, acestea sunt hainele pe care mi-ar fi plăcut să le port. Cu timpul, am început să mă ascult mai mult pe mine însămi.

Cred că o femeie OK KINO este atentă la detalii, imaginea ei este construită pe nuanțe. Ea preferă puritatea în vestimentație, poate chiar ascetismul. Prețuiește să aleagă o imagine în care combină confortul și personalitatea ei.

De-a lungul existenței brandului, am avut ocazional norocul să întâlnesc personal clienții OK KINO — este întotdeauna o mare bucurie, deoarece trimitem majoritatea comenzilor noastre online. Clientele pe care le-am întâlnit erau femei zâmbitoare, amabile, inteligente, care fac o impresie deosebit de caldă.

OK KINO realizează și accesorii la fel de minunate precum hainele. Povestește-mi, te rog, și despre acestea.

Darya: Am vrut să creăm o imagine mai finisată, așa că am început să realizăm accesorii care să completeze colecția principală. Formele lor sunt apropiate de liniile principale ale imaginilor. De exemplu, forma cerceilor metalici este inspirată de creația sculptorului român Constantin Brâncuși - "Sleeping Muse", la fel ca multe dintre imaginile din colecție.

Acum lucrăm la o nouă colecție, pe care, de asemenea, plănuim să o completăm cu accesorii.

Deși brandul OK KINO a prins aripi în 2020, ați debutat cu el anul trecut, în cadrul London Fashion Week. Cum a fost această experiență pentru voi?

Darya: Am aplicat online, primăvara trecută, însă nu ne așteptam să primim un răspuns. La sfârșitul verii, am primit un e-mail prin care ni s-a confirmat că OK KINO este acum parte din London Fashion Week.

Am verificat mailul în timpul călătoriei cu troleibuzul spre casă, și cu greu îmi puteam reține pe față toate emoțiile.

A fost o mare bucurie. În scurt timp, am fost ajutați cu finanțare, iar în septembrie, brandul a fost prezentat pe site-ul London Fashion Week, în secțiunea dedicată tinerilor designeri.

Imediat după aceea, am primit o mulțime de e-mailuri cu propuneri de colaborare de la fotografi și stiliști, studenții au început să ne scrie pentru a face internship-uri în cadrul micului nostru brand - acest lucru a fost foarte neobișnuit pentru noi, dar foarte amabil.

Noi am realizat o prezentare online a colecției în cadrul London Fashion Week, având în vedere că a fost foarte puțin timp pentru a ne pregăti pentru prezentarea fizică. Sperăm că, în curând, vom prezenta fizic noua colecție la LFW.

"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat, Darya?

Darya: Ea este foarte apropiată de mine, foarte apropiată de principiul OK KINO. Un detaliu elaborat cu grijă face mai mult decât o imagine aprinsă. Până la urmă, în spatele detaliilor se ascunde o mare cantitate de muncă grea. Adesea, detaliile sunt cele care creează imaginea completă a colecției, autenticitatea sa.

Ce femei te inspiră?

Darya: Sunt inspirată, în mare măsură, de femeile designer ucrainene, atât la începutul drumului lor, cât și în această perioadă dificilă de război.

Din primele zile ale brandurilor lor, au fost extrem de sensibile față de cultura țării lor, de aceea, colecțiile lor au fost autentice și atât de diferite de orice altceva din lumea modei.

Îmi place că au crezut în ele însele și ca rezultat au creat branduri minunate, cum sunt Bevza, Ksenia Schnaider, Litkovskaya și multe altele. Mă inspiră experiența lor, creativitatea, perseverența și atitudinea atât de respectuoasă față de cultura lor.

Pentru mine, Ucraina este o țară specială, iar Kyiv este un oraș deosebit. Acolo am intrat pentru prima dată în lumea modei și a creativității, mi-am prezentat mica mea colecție de absolvire pe un podium mare.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Darya: Acum, lucrez mult de acasă și îmi face o deosebită plăcere. Viața de zi cu zi, creativitatea și OK KINO sunt strâns legate pentru mine. Încerc să-mi amintesc cât mai des cât de plăcute sunt aceste procese. În astfel de momente simt fericirea.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați

Mă abonez ♡