Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Jurnal de limba franceză

De curând, am început un curs online de limba franceză.

Jurnal de limba franceză
Foto: Desene cu lumină

Fix acum doi ani, în aprilie, onoram invitația Luisei Ene de a scrie un articol pentru rubrica ei - Language Learning Journal. Am povestit atunci despre relația mea de love-hate cu limba franceză, de la școală până la anul sabatic savurat în Franța.

Ce s-a schimbat de când am scris acel articol? În primul rând, eu. Și pentru că totul pornește de la relația cu sinele, s-a mai produs o modificare: am fost, pentru prima dată, deschisă să transform relația de love-hate cu franceza într-o everlasting one.

Cum a început totul?

Întâmplător (sau nu), tot în aprilie, doar că anul trecut, am povestit împreună cu Delia Dragomir, managing partner al Eucom, despre companie, valorile ei, cursurile pe care le oferă celor interesați să învețe limbi străine.

Iar luna trecută, am scris mai pe larg despre unul dintre aceste cursuri, și anume Cursul de limbă engleză pentru antreprenori.

Menționez aici cele două articole pentru că ele au cântărit mult în decizia mea de a începe un curs în cadrul EUCOM. Aveam de multă vreme în plan să reiau lecțiile de franceză, pentru că nu sunt genul de om care se dă bătut, pentru că ne dorim să ne reîntoarcem în Franța (cândva) și pentru că îmi place să știu, să învăț ceva nou (mai ales după burnout-ul care m-a lăsat "legumă" câțiva ani).

Doar că experiențele din școală mi-au rămas atât de profund întipărite în minte, că efectiv am refuzat ideea de a învăța franceza cu un profesor. Și revin la Eucom. De câte ori m-am intersectat cu acest centru de limbi străine care este, de altfel, și cel mai mare furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România, am avut impresia că este ceea ce mi-ar trebui mie. Și nu m-am înșelat!

Cursuri limbi straine, evaluari, traduceri, interpretariat - EUCOM
Cursuri limbi straine, evaluari, traduceri, interpretariat pentru companii. Peste 216 specialisti in limbi straine si metode de predare interactive.

Despre French Course-Agile Learning, cursul pe care-l urmez

În luna martie, am început French Course-Agile Learning, un curs online one-to-one susținut de un trainer EUCOM.

Foarte pe scurt despre acest tip de curs:

Programul Agile Learning are o durată de 3 luni. Ce presupune el?

 • O sesiune online pe săptămână cu trainerul;
 • Lucru individual pe platforma de e-learning;
 • Monitorizare constantă;
 • Feedback permanent din partea trainerului;
 • Test final care atestă progresele cursantului;
 • Obținerea unei diplome Eucom care atestă nivelul de limbă
  străină dobândit (evident, în urma respectării anumitor criterii stabilite de la începutul cursului).

Desigur, înainte de a începe efectiv cursul, dai un test scris și unul oral, pentru a se putea stabili nivelul de limbă actual.

Ce îmi place la acest curs?

Înainte de toate, am avut o întâlnire online cu un reprezentant Eucom căruia i-am explicat ce anume îmi doresc de la acest curs, care este background-ul meu cu limba franceză, ce așteptări am de la această experiență și mai ales cât de important este pentru mine să rezonez cu trainerul.

Unul dintre motivele pentru care nu am învățat niciodată franceza așa cum mi-aș fi dorit a fost tocmai lipsa de chimie între mine și profesoarele din clasele 2-4, respectiv liceu.

Și de data aceasta, recunosc, am avut emoții înainte să cunosc persoana responsabilă de cursul meu. Drept care, poți înțelege cât de fericită (da, chiar așa!) am fost când am întâlnit-o pe Laura Teodor, trainerul Eucom care mi-a fost repartizat.

În mintea mea se desfășura următorul scenariu: este ultima șansă pe care mi-o acord în ceea ce privește învățarea limbii franceze cu un profesor. Dacă nici acum nu am chimia atât de necesară mie, ei bine, e un semn că trebuie să fac asta pe cont propriu.

Ca să nu mai lungesc vorba, iată ce îmi place (spre ador) la French Course-Agile Learning:

 • Laura este funny, serioasă, dedicată. Este un mix echilibrat între rigoarea necesară într-un curs de orice tip și firescul (fără poleiala inutilă) obligatoriu în orice soi de relație;
 • Având experiența din Franța, a unui curs offline, alături de alți cursanți, cu un ritm diferit, cu un alt nivel de limbă, am conștientizat cu atât mai mult avantajele unui curs online și one-to one;
 • I-am spus Laurei, la primul curs, ce așteptări am și recunosc că ea mi le-a depășit deja, după doar trei clase. Îmi place nespus că are această abilitate de a personaliza fiecare oră nu doar în funcție de nivelul meu de limbă franceză, ci și raportat la particularitățile mele ca individ;
 • Fiecare clasă ține 100 de minute pe care nici nu le simt. Atât de fain decurge discuția noastră;
 • Nu este genul de curs "ca la școală", nu mă plictisesc, nu mă enervez, nu simt presiune și nici rușine;
 • Atunci când cred că nu pot vorbi prea mult în franceză, Laura reușește să creeze o atmosferă extrem de relaxantă și de naturală, că nici nu realizez când am început să leg câteva propoziții în franceză;
 • Pentru prima dată, și vorbesc serios, simt că pot învăța franceza de plăcere, și nu doar pentru că trebuie. Pentru mine, asta înseamnă un curs de succes.

Acesta este doar un prim articol dintr-o serie dedicată Jurnalului meu de limba franceză. Te voi ține la curent cu progresele mele, în speranța sinceră că te voi inspira să începi la rândul tău un curs de limbă străină.

Mai multe despre centrul de limbi străine Eucom:

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați.

Mă abonez ♡