Beauty lies in simplicity. Este o mantră pe care aleg să o îmbrățișez în fiecare activitate pe care o desfășor, fiecare gest pe care-l fac, fiecare cuvânt care-mi iese printre buzele perfect roșii.

Dincolo de căutările personale, de la momentele în care m-am rătăcit de la propria esență și până la clipele în care am reușit să mă așez cu adevărat în mine, femeile pe care le-am întâlnit în ultima perioadă, cu al lor univers estetic simplu, autentic, firesc, au reprezentat și încă sunt o sursă necontenită de inspirație.

Anca Dumitrescu, Irina Moroșanu, Raluca Nițu, Ioana Buru, Felicia Simion, Raluca Mărginean, Ana Caltun sunt doar câteva dintre ele. Și desigur, intervievata mea de astăzi, Daniela Olaru, fondatoarea brandului demiur.

Te invit, așadar, să pătrunzi într-un univers în care simplitatea se împletește cu bunul-gust și al cărui laitmotiv este cămașa.

Daniela Olaru, founder demiur, foto: District One Stories

Cum a prins aripi brandul demiur și care este semnificația numelui?

demiur este proiectul meu de suflet. Îmi exprim, prin el, pasiunea pe care am avut-o pentru desen și haine încă din adolescență. Designul vestimentar a reprezentat un hobby început la Art & Style School, în timp ce aveam un job de birou care nu avea nicio legătură cu domeniul creativ.

După ce am realizat prima mea colecție pentru absolvirea școlii de design, gândul de a face asta full-time nu mi-a mai dat pace. Așa am fost inspirată să-mi urmez adevărata pasiune și să creez un brand de îmbrăcăminte premium românesc.

Numele brandului a fost inspirat de adjectivul din limba engleză - “demure” care se traduce prin sfios, modest, timid sau care este purtat corect. Termenul este folosit, de obicei, în a descrie comportamentul unei femei. Mie mi-a plăcut mult semnificația cuvântului, dar și cum se aude fonetic, și mi s-a părut perfect pentru ce aveam de gând să creez - haine pentru femeile care își doresc să fie remarcate și să iasă în evidență cu discreție și bun gust, prin frumusețea lor naturală și puterea lor feminină.

“demure: If you describe someone, usually a young woman, as demure, you mean they are quiet and rather shy, usually in a way that you like and find appealing, and behave very correctly.”

De ce ai ales cămașa drept “muză” a creațiilor tale?

Am ales cămașa datorită versatilității ei și a faptului că este o piesă vestimentară clasică, dar care poate fi interpretată într-un mod modern și inovator. Cămașa poate fi purtată într-o varietate de moduri, de la un look clasic și formal, la unul casual și relaxat sau chiar unul îndrăzneț și neconvențional.

Am început să lucrez cu cămăși pentru că acestea oferă o bază perfectă pentru experimentarea cu diferite tehnici de design, precum și pentru combinarea de materiale și texturi. De asemenea, îmi place să lucrez cu detalii precum manșetele și gulerele, care pot fi reimaginate și personalizate într-un mod inovator.

Iubesc cămașa! O găsesc elegantă și feminină, și cred că îți dă o anumită încredere purtând-o. Înainte de a pune bazele brandului demiur, la jobul pe care îl aveam, îmi doream mereu să port o ținută adecvată, care să mă facă să mă simt autentică și cu bun gust. Asta am și avut în minte când am creat prima colecție demiur.

Atributele principale ale brandului demiur sunt: Iconic White,Timeless, Efortless Style. Povestește-mi, te rog, despre fiecare dintre acestea.

Aceasta este misiunea noastră: “demiur creates timeless essential pieces meant to make you feel inspired and empowered while wearing them”.

Iconic White shirts:
Brandul demiur se concentrează pe culoarea albă, deoarece este o culoare iconică și clasică, care nu se demodează niciodată. În plus, albul este o culoare pură și curată, care simbolizează perfecțiunea și minimalismul, dar și eleganța și rafinamentul.

Prin utilizarea predominantă a culorii albe în colecțiile mele, încerc să creez un stil simplu, dar sofisticat, care să ofere un sentiment de încredere și stil.

Colecția “light” a fost creată ca un simbol al energiei feminine. Cămășile, care sunt realizate în nuanțe de alb și ivoire, ies în evidență prin tipar și material. Sunt piese diferite și autentice care te inspiră. Femeia care alege să le poarte nu va trece neobservată.

Timeless pieces:
Cămășile demiur sunt gândite să dureze mai mult decât un sezon în garderoba unei femei, prin utilizarea materialelor de calitate superioară și prin crearea unor designuri clasice și versatile care se adaptează oricărui curent de modă.

În loc să urmez rapid schimbările temporare ale modei, încerc să creez haine care să poată fi purtate ani la rând, dar care să fie, în același timp, actuale.

Efortless Style:
Piesele noastre sunt create pentru a oferi un stil ușor și fără efort, care să fie accesibil și confortabil. Încerc să creez haine care să fie potrivite pentru orice ocazie și care să nu necesite eforturi suplimentare pentru a fi asortate cu alte elemente vestimentare.

În același timp, încurajez femeia care le poartă să-și personalizeze stilul, adăugând propriile accesorii pentru a-i reflecta unicitatea. Fiecare design este elegant și are un stil aparte. Cu minimum de efort și cu una dintre cămășile versatile, care se integrează ușor în orice ținută, se poate crea un outfit cool.

Acestea sunt create să te poată purta cu ușurință de la o zi de birou la un cocktail.

Ce înseamnă pentru tine slow, premium, ethical fashion?

Pentru mine, aceste concepte înseamnă o abordare mai lentă și mai deliberată în procesul de creație. În detrimentul producției în masă, slow fashion se concentrează pe producția responsabilă, durabilă și de înaltă calitate. Se aleg procese de producție responsabile și durabile, utilizarea materialelor de calitate și crearea de piese timeless care durează mai mult decât un sezon sau trend.

Premium fashion se referă la o abordare calitativă în designul de modă, în care se utilizează materiale de cea mai înaltă calitate și se acordă o atenție sporită detaliilor și procesului de producție. Acest tip de modă se bazează pe valoarea și calitatea hainelor, în loc de cantitatea lor.

Din punct de vedere etic este necesar să avem un proces de producție responsabil care să implice respectarea drepturilor lucrătorilor și utilizarea materialelor responsabile din punct de vedere ecologic. Doar astfel se minimizează impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Pentru mine, aceste principii sunt interdependente și esențiale în designul de modă, deoarece încurajează producția de haine de calitate, durabile și responsabile din punct de vedere social și ecologic, care să reziste testului timpului și să fie potrivite pentru un stil de viață modern și conștient.

Din ce materiale sunt confecționate cămășile demiur și de ce ai optat pentru acestea?

Fiecare piesă este realizată din mătase, amestec de mătase sau poplin de bumbac. Am ales aceste materiale pentru că îmi place cum te simți ca femeie când îți îmbrățișează corpul.

Cum este femeia care își răsfață corpul - și sufletul - cu creațiile semnate demiur?

Femeia demiur este cu siguranță modestă și rezervată. Odată cu experiența de viață, însă, capătă mai multă încredere în ea însăși. Poate fi tăcută, dar nu poți fi niciodată sigur că se va comporta “corespunzător” 🙂. Este delicată, sensibilă, dar și îndrăzneață; misterioasă și întotdeauna cu un plan în minte. Este ambițioasă, știe ce-și dorește și își exprimă cu încredere energia și puterea sa feminină.

Femeia demiur apreciază arta, iubește moda, este empatică, curioasă și cool în orice situație, dar nu arogantă, se adaptează ușor. Îi place să călătorească și să încerce experiențe noi.

Cred că femeia care alege creațiile demiur este o femeie care apreciază designul clasic și atemporal, dar care este în același timp interesată de inovație și de noile tehnologii în industria modei. Ea își dorește haine care să fie potrivite pentru orice ocazie, de la o întâlnire de afaceri până la o ieșire în oraș cu prietenii.

Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție…sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Cred că hainele joacă un rol important în viața noastră și că acesta nu trebuie subestimat. Hainele nu sunt utile doar pentru a ne acoperi corpul și a ne proteja de factorii externi, ele sunt un mod de a ne exprima personalitatea și stilul individual.

În societate, moda joacă un rol important în definirea culturii, identității și a stilului de viață. Este o formă de artă care ne permite să ne exprimăm și să ne prezentăm în lume în feluri noi și interesante.

Este o modalitate prin care putem transmite mesaje sau idei, prin alegerea culorilor, materialelor și modelelor.

Cred că moda este mult mai mult decât o toană și este important să recunoaștem și să respectăm rolul important pe care moda îl joacă în viața noastră.

Ce femei te inspiră?

În primul rând, mă inspiră femeile din jurul meu, care sunt puternice și hotărâte să își urmeze visele. Sunt, de asemenea, mândră de femeile din familia mea, care mi-au arătat, de la o vârstă fragedă, ce înseamnă munca grea și perseverența în atingerea succesului.

Cum definești bunul gust?

Cred că bunul gust este o noțiune subiectivă care se referă la abilitatea de a face alegeri estetice armonioase, care să fie apreciate de majoritatea oamenilor dintr-o anumită cultură sau context social.

Iubesc și respect stilul și hainele, și cred că în fiecare zi poți fi un personaj diferit și poți evidenția părți interesante ale personalității și stării tale de spirit. Atunci când te exprimi autentic, într-un mod armonios, dai dovadă de bun gust.

Prin hainele pe care le alegi, îți porți povestea.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Fericirea, pentru mine, înseamnă să fii liber să te exprimi așa cum îți dorești fără să te simți judecat. Înseamnă să văd cum o idee schițată pe hârtie prinde viață într-o îmbrăcăminte, prin fiecare cusătură și țesătură.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați.

Mă abonez ♡