Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Despre Ina Raicu, makeup artist, și arta machiajului

Nu este un articol despre rujulețe și alte frivolități, ci despre multă muncă, pasiune, talent și mai ales despre cum să fim bine cu noi însene.

Despre Ina Raicu, makeup artist, și arta machiajului
Foto: arhiva Inei Raicu

Nu m-am văzut niciodată frumoasă, ba chiar dimpotrivă, drept care am fost nevoită să mă autoeduc în această direcție. Nu a fost deloc ușor, dar mi-am dat seama, de-a lungul anilor, că este chiar mai greu să mă autosabotez din cauza complexelor pe care le am.

Când eram mică, și chiar și în anii adolescenței, am crezut cu toată ființa că sunt urâtă și cumva mă pedepseam singură pentru asta prin tot soiul de decizii nefericite: mă machiam mult și complet nepotrivit fizionomiei mele, mă îmbrăcam mai mereu larg și nu tocmai cum mi-ar fi plăcut, nu aveam deloc grijă de mine nici la interior, nici la exterior.

Așa cum am mai povestit pe blog, relația de hate pe care am tot avut-o cu mine s-a îndreptat spre un love affair de care sunt destul de mândră astăzi. Pentru că am muncit mult să ajung în acest punct și depun constant eforturi să devin o versiune mai bună, mai frumoasă, mai fericită.

Am făcut această introducere pentru că vreau să subliniez cât de important este articolul de față pentru mine. Nu este despre rujulețe și alte frivolități, deși mi-aș dori să nu mai fim (fiu) atât de judgy-wudgy was a bear și să prețuim munca și pasiunile unor oameni chiar dacă nu le putem înțelege.

Așadar, astăzi o să îți povestesc mai multe despre una dintre femeile pe care le admir teribil de mult, Ina Raicu, un makeup artist desăvârșit, o splendoare de om care mă inspiră prin ceea ce face, dar mai ales prin ceea ce este.

Am discutat inițial cu Ina să realizăm un interviu, doar că mi s-a părut nedrept să ne limităm doar la cuvinte când magia ei se întâmplă la Arc Maison, la masa de machiaj. Și știu că aș fi putut să adaug fotografii cu cliente de-ale Inei pe care le-a machiat de-a lungul timpului, dar (pentru mine) ar fi fost ceva mai lipsit de substanță acest material. Or pentru mine, autenticitatea înseamnă mult și îmi doresc ca atât eu, cât și femeile despre care povestesc pe blog să inspire la modul onest, fără poleială.

Am simțit să îți explic cât de mult apreciez ceea ce face Ina prin prisma experienței mele cu makeup-ul, dar și fiind sinceră în legătură cu modul în care mă văd pe mine: uneori cu o nesiguranță care îmi zdruncină self-esteem-ul din temelii, alteori cu blândețe și acceptare, de câteva ori și cu iubire.

Ador femeile care se machiază, poate și pentru că eu am avut mereu două mâini stângi la acest capitol și o experiență nefericită cu fardurile de-a lungul anilor. Dar și mai tare admir machiajul care nu te transformă în altă persoană, ci îți înnobilează atuurile și îți maschează discret imperfecțiunile. Adică fix stilul de makeup pe care îl realizează Ina.

Nu aplic pe față mai mult de fond de ten, rimel și ruj, poate și puțin blush, nu știu să mă machiez, nu am farduri în casă DELOC. Asta nu înseamnă, din nou, că nu pot aprecia o femeie machiată (cu bun gust și simț), că nu îmi place de mor să văd pe stradă, într-o zi oarecare, fără vreun eveniment notabil, femei cu părul aranjat, cu fard pe pleoape.

Indiferent de motivul pentru care o femeie alege să se machieze - că astfel se simte bine cu ea însăși, că îi place procesul în sine - nici nu contează prea mult motivul, important e rezultatul: o face mai fericită. Și atunci, de ce am blama sau am considera superficială o femeie care vrea să fie fericită în felul ei?

Dincolo de rujulețe și farduri, așa cum discutam și cu Ina, în timp ce mă machia, un makeup artist devine și un colecționar de povești inspiraționale, de tipologii de oameni, dar și un creator de frumos, un om care oferă bucurie, încredere, speranță.

Ina nu aplică pe față doar niște produse, ci creează o armonie, nu i se spune  makeup "artist" fără motiv. Ca în orice altă meserie, să fii foarte bun în domeniul tău nu este niciodată nici ușor, nici lipsit de frustrări sau piedici.

Să creezi frumos, să ai bun gust, să te diferențiezi pe nișa ta, din nou, nu e ceva ce poate face oricine. Și știu, în zilele noastre, “toată lumea” e makeup artist sau fotograf, doar că e important să trecem prin filtrul propriu și să alegem acei profesioniști cu care rezonăm, care oferă calitatea de care avem noi nevoie, care împărtășesc cu noi aceeași percepție a frumosului.

La un simplu scroll pe contul ei de Instagram, îți poți da seama că nu este un simplu makeup artist, machiajele ei nu intră la categoria: pot să fac și eu acasă, mă pot duce la oricine pentru același rezultat pe bani mai puțini. Nu, nu poți, și e ok asta pentru că munca, talentul, investiția financiară pe care un adevărat profesionist o face în cursuri, școli, etc. merită să fie nu doar apreciată verbal, ci și monetizată ca atare.

Ina realizează makeup de ocazie și bridal (de seară), iar stilul care o caracterizează este discret, dar de-o frumusețe firească, nimic forțat sau strident, nimic care să urâțească în loc să evidențieze niște trăsături naturale.

Machiajul ei aduce un omagiu feminității.

Iar dacă ești la fel ca mine, adică habar nu ai cum să pui un fard - două pe pleoape, e musai să afli că Ina susține și cursuri individuale de automachiaj. Un astfel de curs durează 3 ore, timp în care vei afla noțiuni de bază despre un machiaj de zi, pe care îl vei transforma ulterior într-unul de seară (how cool and efficient is that?), vei afla ce produse de bază nu trebuie să îți lipsească din trusa de machiaj și alte informații utile din acest spectru.

Cireașa de pe tort este chiar locul unde Ina își desfășoară activitatea, Arc Maison Social Hub. Dacă apreciezi și tu frumosul sub toate formele lui, atunci cu siguranță vei fi încântată să pășești în superba casă de pe Strada Alexandru Constantinescu 69.

Nu pot încheia acest articol fără să îi mulțumesc Ioanei care are o răbdare incredibilă cu stângăciile mele: ba nu știu cum să țin mâinile, ba țin capul într-o postură ciudată, ba corpul. Pe lângă talentul de a realiza fotografii cu lumină și bun gust, simple, dar încărcate cu emoție pură, are un vibe atât de fain, că e puțin probabil să nu te simți ușor-ușor mai în elementul tău, în fața aparatului foto.

Desene cu Lumina • Culori, lumina, oameni si povesti frumoase
Fotograf, visator si storyteller - nascuta la mare, cu drag de culori, lumina, oameni si povesti frumoase.

Te invit să (recitești) și celelalte articole în care am povestit despre Arc Maison, locul unde Ina face magie alături de sora ei, Lilia.

Arc Maison - Social Hub, cea mai faină comunitate pentru femei

Arc Maison - Social Hub, o oază a esteticului

Foto: Desigur, Ioana Buru / Desene cu lumină: deseneculumina.ro, www.facebook.com/deseneculumina, www.instagram.com/deseneculumina

Foto principală: arhiva Inei Raicu

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡