Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Idei de cadou pentru Crăciun: Modă sustenabilă

Brandurile românești pe care ți le recomand sunt în acord cu valori și principii fără de care nu doar industria de fashion, ci societatea în sine nu mai poate continua.

Idei de cadou pentru Crăciun: Modă sustenabilă
Piesă semnată Ami Amalia

Cumpăr puțin și rar. Reciclez hainele - sau mai bine zis - le ofer o viață nouă fie că eu sunt cea care le dă mai departe către alte femei sau că primesc la rândul meu.

Când cumpăr fast fashion, iau, în 99% dintre cazuri, din colecțiile sustenabile. Port, tot în proporție de 99%, doar materiale de calitate. Tot ce e dăunător pentru pielea mea sensibilă și pentru mediul deja sufocat e un 1% din garderoba mea.

Brandurile românești pe care ți le recomand în acest articol sunt în acord cu valori și principii fără de care nu doar industria de fashion, ci societatea în sine nu mai poate continua.

Materiale de cea mai bună calitate, cu respect față de corpul femeii care alege să le poarte, față de natură și animale. Sunt realizate local, în România, în ateliere cu har și în tihnă, ca odinioară.

Sunt haine - povești, cum îmi place mie să le denumesc tocmai pentru că rolul lor nu se limitează strict la a ne acoperi trupurile, ci mai ales la a transmite mai departe ceea ce suntem, ceea ce devenim, ceea ce vrem să lăsăm în urma noastră.

Și așa cum scriam într-un alt articol, să cumperi puțin, dar de cea mai bună calitate, a devenit o virtute de transmis generațiilor tinere.

Laura Hîncu

Laura lucrează cu cele mai prețioase materiale: cașmirul (originar din Mongolia) - materialul meu preferat - și mătasea (vopsită în Italia). Colecțiile semnate Laura Hîncu - care sunt o splendoare și din punct de vedere al designului și al culorilor - includ haine (bluze, rochii, pantaloni, hanorace, body-uri, paltoane) și accesorii (căciuli, fulare, mănuși) confecționate pentru a onora silueta feminină, dar și itemuri unisex, pentru bărbați cu un simț estetic dezvoltat.

Piesele semnate Laura Hîncu sunt create astfel încât să se așeze pe corpul femeii asemenea unei poezii care îi desfată fiecare curbă sau margine.

Dacă îți e greu să te decizi asupra unei haine, poți opta pentru un gift card sau pentru un cadou cu adevărat special - Private Fashioning. Poate încerci acest serviciu chiar tu.

Home - Laura Hîncu
Silk Essentials is the Basic Silk collection, in pursuing the aesthetic of simplicity. Inspiring at the office, easy to wear in spare time.

Ami Amalia

Brandul Ami Amalia, al cărui owner este Amalia Săftoiu, este, și spun asta cu toată încrederea, unul dintre cele mai frumoase din întreaga lume.

Hainele semnate Ami Amalia sunt lucrate într-un mod sustenabil în propria fabrică a brandului, situată în zona Transilvaniei. Dincolo de designul absolut splendid, ce admir la Ami Amalia este că laitmotivul principal al acestui business românesc este ETICA. Or aceasta valoare nu trebuie să mai rămână doar la stadiul de "cuvânt mare", ci e musai să fie aplicată de fiecare dintre noi: producători de haine sau consumatori.

Și nu pot să nu las aici ceva ce Amalia a spus într-un interviu publicat în ediția online și cea print a Curatorialist: "Noi nu vindem pulovere, noi facem posibil accesul fiecărei cliente la o fabrică care lucrează pentru ea, din firele alese de ea, pe mărimea ei, cu mai multă grijă și răbdare decât o fabrică tradițională acordă chiar și designerilor profesioniști".

Poți alege itemul preferat, pentru tine sau pentru a-l oferi cuiva în dar, de aici.

Les Vacances d'Irina

“Timeless designs”, “slowly made”, “modest luxury” sunt principalele atribute ale brandului Les vacances d'Irina. Fondatoarea, Irina Moroșanu, a reușit să dea aripi unui brand sustenabil care inspiră un farmec cu totul și cu totul aparte, și respiră splendoarea zilelor de vacanță când ți-e bine cu tine, la fel cum corpul tău se lasă desfătat de fiecare piesă semnată Les vacances.

Las aici ceva ce mi-a spus Irina despre brandul ei și mi-a plăcut tare: Les vacances d’Irina e un brand care a avut și are răbdare și care vrea să aducă aminte de cum se făceau lucrurile odată.

Specially curated and handmade pieces with a retro touch - Lesvacances
Specially curated and handmade pieces with a mediterranean touch

Lali Wear

Un alt brand românesc sustenabil pe care îl iubesc este Lali Wear. "Natural nu este un trend, natural trebuie să existe de la sine în tot ceea ce suntem." este crezul în jurul căruia Anca Blaj a creat Lali Wear. Hainele sunt realizate doar din materiale naturale, iar inspirația care stă la baza fiecărui model vine de la valori dintre cele mai simple, dar atât de esențial de transmis din generație în generație, de la fiecare mamă către fiica ei: autenticitate, libertate, sinceritate, dragostea și respectul pentru sine și pentru mediul înconjurător.

Trebuie să recunosc că eu și Rita adorăm creațiile Lali Wear, și nu doar pentru designul atemporal și deosebit, ci mai ales pentru modul minunat în care materialele din care sunt lucrate ne îmbrățișează corpurile.

Hăinuțele lali
Hăinuțe confortabile și doar din materiale naturale, croite în România pentru copiii veseli iubitori de natural (dar și mămici!).

Demiur Studio

Demiur Studio mi-a atras recent atenția după ce am văzut câteva modele de cămăși la Arc Maison, unul dintre locurile mele preferate din București.

Designerul Daniela Olaru a lansat 8 modele de cămăși în nuanțe de alb, cu un design atemporal menit să celebreze energia și puterea feminină.

Piesele Demiur Studio sunt confecționate din mătase, amestec de mătase sau poplin de bumbac, create și produse în România. De altfel, crearea unui brand etic și durabil este ideea cu care Daniela Olaru s-a îmbarcat în această călătorie a antreprenoriatului.

Poți cumpăra cămășile Demiur Studio, pentru tine sau pentru femeile faine din viața ta, online, la Arc Maison sau Ch E C k vintage & more.

Ia de Breaza

LINia13, brand al cărui owner este Laura Nicolau, te îndeamnă să-ți porți bucurIA în fiecare zi, așa cum femeile din familia Laurei au transmis-o din generație în generație: de la bunica, cea care lucra iile și alte obiecte de artizanat, broda manual, cu migală și îndemânare, la mama, cea care a moștenit îndemânarea și simțul estetic, și care lucrează în prezent bucățile de pânză cu pasiune și entuziasm, la nepoata / fiica, cea care duce mai departe povestea iilor cu tradiție din zona Breaza.

Găsești aici mai multe modele de bucurII pe care să le oferi în dar de Crăciun.

În reel-ul de mai jos, port ie semnată LINia13.

Ie Clothing

IE Clothing este un brand creat de două femei extrem de talentate, cu o dragoste nemărginită pentru tradiții și origini. Emilia Tudoran și Iulia Ghenea croiesc în atelierul lor din București haine-poveste care au drept muză principală ia românească.

Pe site-ul ie-clothing.ro, găsești o varietate de produse - rochii, bluze, pantaloni, accesorii, sacouri, ținute de mireasă - care celebrează autenticitatea, atemporalitatea și care, purtate și îngrijite cu atenție, pot fi păstrate o viață.

Wear Fior

Loredana Munteanu, fondatoarea brandului Wear Fior, pictează emoții, gânduri, trăiri, iubiri pe unul dintre itemurile mele preferate: cămașa albă, simplă, masculină.

Pentru mine, picturile realizate manual pe țesături au o semnificație aparte și înnobilează categoric designul unei haine. Fie că alegi ca sursă de inspirație modelele pe care le poți admira aici sau că optezi pentru un desen, un text care îi va crea o anumită emoție unei alte persoane, cămașa Wear Fior este un cadou impecabil pe care îl poți dărui Crăciunul acesta.

Am ales să public de acum idei de cadouri, și nu începând cu decembrie, tocmai pentru a fi în acord cu aceste business-uri românești care pun preț pe tihnă, arta de a crea și de a trăi frumos, așa cum ar trebui să cumpărăm și noi cadourile. Să reușim să ne bucurăm de căutarea și achiziționarea lor, să ne hrănim sufletele și emoțiile cu această experiență fără să o transformăm într-o goană după obiecte și doar ca să bifăm ceva ce "se face" în preajma Crăciunului.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡