Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Lica Popescu, The Fine Line: încrederea în stilul personal înseamnă încredere de sine

Interviu cu Lica Popescu, fashion stylist & Co-founder The Fine Line.

Lica Popescu, The Fine Line: încrederea în stilul personal înseamnă încredere de sine
Lica, în vizită la APARTERRE

Autenticitatea și asumarea sunt două valori pe care, odată cu înaintarea în vârstă, am început să le apreciez la fel de tare cum onorez bunătatea și empatia.

Categoria Inspiring People a pornit tocmai din dorința mea de a încuraja, poate chiar de a educa, dacă îmi este permis să spun așa, femeile din comunitatea mea să observe, să înțeleagă, să prețuiască anumite credințe pe care tindem să le ascundem în sertarul cu frivolități și mofturi: grija de sine, iubirea și încrederea în propria persoană, ambele de nestăvilit, dragostea și respectul pe care le îndreptăm către ceea ce punem pe noi: de la haine și accesorii până la creme și serumuri. Puțin, dar de cea mai bună calitate și doar în acord cu ceea ce suntem, ceea ce ne dorim să devenim, dar mai ales ceea ce vrem să lăsăm în urma noastră.

Și ajung la intervievata mea de astăzi, Lica Popescu, fashion stylist & creative Co-founder The Fine Line. Lica este una dintre muzele mele preferate din online, iar postările ei sunt desprinse parcă din paginile publicației Vogue. Este înzestrată cu atât de mult bun gust și își asumă infinit, cu o lejeritate dezarmantă, un stil vestimentar original, cool, demn de invidiat frumos și doar cu dorința de a te lăsa inspirată.

Te invit să citești, în rândurile de mai jos, o scurtă lecție despre bun gust (și simț), la finalul căreia sper că te vei simți încurajată să faci acea schimbare pe care nu ai putut să o faci până acum, dar pe care ți-o dorești cu ardoare. Și cine știe? Cum nimic în lume nu este întâmplător, poate dacă ai ajuns să savurezi acest interviu, chiar aveai nevoie de Lica și The Fine Line în viața ta. :)

Lica, stilul tău vestimentar aparte, cool, versatil și asumat, atitudinea pe care o ai, autenticitatea pe care o emani prin toți porii, maniera în care pozezi și ce postezi pe Instagram, toate aceste ingrediente te ridică, din punctul meu de vedere, la statut de muză. Cum a început love affair-ul tău cu moda și cum ai ajuns să știi cine ești și ce poveste vrei să transmiți prin intermediul hainelor pe care le porți?

Îți mulțumesc! Mă flatează cuvintele tale și mă bucur foarte sincer să aud că sunt considerată o inspirație. Pe această cale, apreciez și țin să mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au fost alături de-a lungul timpului, celor care mă urmăresc pe social media.

Parcursul meu a fost unul natural, fără a avea un scop precis atunci când l-am început, însă cred cu tărie că acest traseu îmi era predestinat. Din copilărie am avut o relație specială cu moda. Îmi amintesc, spre exemplu, cum mama îmi broda diverse piese vestimentare pentru școală sau ocazii speciale, iar astfel am dezvoltat o atracție spre unicitate și pentru modul în care te face să te simți o piesă cu adevărat specială, aparte.

Am știut cu certitudine faptul că îmi doresc să am o doză de unicitate, să am ceva doar al meu, iar această experiență s-a proiectat din ce în ce mai conturat în stilul meu vestimentar și în stilul meu de viață.
Mar. 2019. Lica, alături de Domnica Mărgescu și Christian Tudose, la primul ei Paris Fashion Week

Crezi că bunul gust este un soi de emoție interioară pe care o ai sau nu, fie este o aptitudine care se poate educa în timp?

Referindu-ne strict la zona estetică, cred că bunul gust vine la pachet cu ADN-ul fiecăruia și pornește ca un talent înnăscut. Desigur, asta nu înseamnă că nu ne putem educa și rafina pe tot parcursul vieții.

Cred că este extrem de important să învățăm și să păstrăm bunul gust în tot ceea ce facem.
Sesiune privată de styling in store foto: Dragoș Lepădatu

Ai lansat de curând The Fine Line, un proiect care oferă servicii de styling la un nivel premium. Povestește-mi, te rog: de ce această denumire, cum a prins aripi proiectul, cum funcționează.

The Fine Line este un proiect de suflet care s-a conturat firesc ca urmare a nevoilor pe care le-am constatat pe parcursul experienței mele ca stilist și care a prins aripi odată ce mi-am unit forțele cu partenera mea din acest proiect.

Alegerea denumirii a plecat de la faptul că, deși nu sesizăm întotdeauna, de încrederea în noi înșine și de asumarea alegerilor noastre stilistice ne desparte doar o linie fină. Acel „detaliu” care transformă o ținută în care ne simțim neîncrezători într-una reușită, care ne reprezintă și care ne aduce mai aproape de cea mai bună versiune a noastră. Acel „detaliu” pe care un ochi format știe cu certitudine unde să îl plaseze pentru a ne rafina imaginea și stilul personal.

Știi cum e în acel faimos je ne sais quoi, poate nu poți afirma cu certitudine care este elementul care îți lipsește, dar odată ce ajungi de cealaltă parte a acestei demarcații fine, vei resimți cu adevărat diferența.

Îmi doresc ca acest proiect să ajute și dincolo de alegerea ținutelor de zi cu zi. Un stil personal bine conturat va avea întotdeauna consecințe favorabile pe toate planurile vieții noastre.

The Fine Line conturează o experiență premium care începe odată cu accesarea serviciilor fully tailored de styling și a colaborării cu un stilist personal, dedicat în întregime nevoilor fiecărui client. Însă ne-am dorit totodată să păstrăm transparența și eficiența acestui proces, astfel încât clientul să știe exact ce înseamnă și ce presupune fiecare serviciu oferit (fie că este vorba de un styling express – care răspunde unei nevoi punctuale și care este livrat într-un termen foarte scurt sau servicii complexe - care presupun analiza stilului și a elementelor deja existente în garderoba clientului, propunerea unor direcții stilistice și liste de cumpărături complet adaptate în funcție de buget sau nevoi).

Fiindcă pentru noi este extrem de important să fim alături de clienții noștri în toate etapele construirii unui stil personal, experiența The Fine Line nu se încheie odată cu finalizarea sesiunii de styling, ci va continua și ulterior, prin asigurarea accesului fiecărui client sau membru al comunității The Fine Line la beneficii exclusive acordate de către branduri sau magazine cu care colaborăm.

Nu în ultimul rând, pe lângă dorința noastră de a veni în ajutorul tuturor celor care au orice fel de nevoi stilistice prin asigurarea accesului la stilistul personal la doar un click distanță, ne propunem să educăm bunul gust (dacă tot ne refeream la el anterior) în ceea ce privește stilul, dar și să dezvoltăm o abilitate stilistică în fiecare membru al comunității The Fine Line.

The Fine Line

Acum aproape doi ani, am scris pe blog un articol intitulat Simplificarea garderobei: legătura dintre haine și starea de spirit, în care povesteam cum o garderobă - aerisită și alcătuită exclusiv din itemuri pe care le prețuiesc și în care mă simt bine - a făcut parte din procesul meu de vindecare, în urma unui episod de burnout. Pe site-ul The Fine Line, am citit ceva ce mi-a plăcut mult: THE FINE LINE WILL HELP YOU BUILD THE VISUAL STORY YOU WANT TO SHARE WITH THE WORLD.  Având în vedere cele două contexte, cum putem explica oamenilor - femei și bărbați deopotrivă - că modul în care ne îmbrăcăm este mult mai mult decât o simplă frivolitate?

Așa cum spuneam și anterior, The Fine Line își dorește să sublinieze tocmai această legătură între piese vestimentare, stil personal și starea de spirit.

Încrederea în stilul personal înseamnă încredere de sine, iar aceasta este baza pe care putem construi viața pe care ne-o dorim.

Totodată, cred cu tărie că stilul personal are capacitatea de a comunica tacit ceea ce dorim să evidențiem în legătură cu propria persoană și ne poate deveni un aliat. Pe lângă capacitățile noastre cognitive, experiență sau talent, stilul personal poate fi un factor convingător în demersurile noastre.

În ceea ce privește simplificarea garderobei, cred că această activitate are consecințe benefice asupra stării interioare. În primul rând pentru că înlătură sentimentul zilnic de indecizie și consumul de timp dedicat alegerii ținutelor, dar ne ajută și să investim inteligent.

Cred că eficientizarea acestui proces ține și de apelarea la un specialist în domeniu, deși ne e greu să recunoaștem că nu suntem „buni la toate”.

Spun asta fiindcă simplificarea garderobei are și un puternic impact emoțional, iar fiindcă adesea nu putem decide obiectiv și ne lăsăm copleșiți de valențe personale, nu luăm cele mai bune decizii în acest proces. Astfel, intervenția specialistului devine esențială pentru a obține efectul dorit.

Marrakesh 2022, pe durata campaniei SS 22 Concepto

"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat, Lica, din perspectiva unui fashion expert?

Sunt perfect de acord cu el. Pentru mine este foarte importantă autenticitatea, iar care cei care mă cunosc confirmă mereu că este un atribut care mă caracterizează. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că devine din ce în ce mai greu de susținut în societatea de astăzi.

Am constatat și faptul că social media/trendurile impactează stilul fiecăruia, de cele mai multe ori creând un efect de uniformă. Nu spun că ar fi ceva greșit sau de condamnat, însă mi-ar plăcea să fim mai originali atunci când ne compunem ținutele si să nu renunțăm la a ne păstra o amprenta proprie când vine vorba da estetica personală.

Dec. 2022, arhivă personală

Care sunt acele timeless pieces care nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei?

Scurt și la obiect, menționez un palton din lână/ cașmir, un costum impecabil croit, cămăși din mătase, bijuterii /ceas care să inspire și care să îți completeze personalitatea într-un mod special și autentic.

Bineînțeles, lista poate continua în funcție de particularitățile fiecăruia, dar cred că cele de mai sus sunt un must.

Care sunt brandurile tale preferate și ce te determină să le alegi în detrimentul altora?

Mereu am considerat că această întrebare are un răspuns foarte greu de oferit. Mă regăsesc în brandurile cu tradiție și impact cultural (Chanel, Saint Laurent, Stella McCartney, Prada, Lanvin, Alaïa Jil Sander, Maison Margiela, Dior etc.), dar și în brandurile tinere (Khaite, Toteme, Magda Butrym, Ami Amalia, Peter Do etc.) care aduc publicului o estetică fresh, contemporană, dar totodată fără un termen de valabilitate.

Recunosc, mai există momente când urmăresc trenduri de sezon, însă pe măsură ce trece timpul, acestea devin din ce in ce mai rare. Alegerile mele se focusează în primul rând asupra produsului (și nu a brandului), de cele mai multe ori aleg produsul, dacă acesta corespunde tuturor cerințelor mele de calitate, indiferent ce designer l-a creat.

Ce femei te inspiră, Lica?

Lista este foarte lungă, însă cele din familie, în primul rând, întrucât sunt modelele pe care le-am urmat de mică. Ulterior, viața mi-a scos în cale nenumărate femei minunate, din diverse domenii de activitate, de la fiecare am avut de învățat și pentru care sunt complet recunoscătoare. Sper să fiu la fel de norocoasă și pe viitor.

Sept. 2019, New York Fashion Week, Lica alături de Domnica Mărgescu, Roxana Voloșeniuc și @alwaysjudging

Ce ritualuri menite să îți înnobileze viața de zi cu zi ai?

Un suflet deschis și bun aduce nenumărate recompense. Și număratul până la zece face minuni, atunci când situația o cere ☺.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Am crescut gândindu-mă că fericirea celorlalți este fericirea mea, dar am învățat apoi că împlinirea mea înseamnă fericirea ta.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡